La Caransebeș, Biserica și-a tras partea leului - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Este vorba de 340.000 de lei alocați de municipalitatea din Caransebeș pentru proiectele pe Legea 350 privind finanțările nerambursabile de la bugetul local, din care mai bine de jumătate se îndreaptă către Culte!

Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul anilor, social-democratul Valentin Dascălu a propus un amendament la proiectul propus de primarul Felix Borcean: micșorarea bugetului alocat Cultelor și creșterea celui de la Sport. „Vin în fața Consiliului și rog să luăm de la Culte suma de 50.000 de lei și să o băgăm la Sport, astfel încât să avem la Sport 150.000, la Culte 140.000 și la Cultură 50.000. La Culte le-am dat mai mult în fiecare an, vin acum să aibă mai mult. Dacă nu sunteți de acord să dam la Sport, băgăm la acțiuni culturale, 50.000 e… E destul 140.000 pentru Culte, e campanie electorală, o să mai primească de la nivel central destul, ei cer dar nu trebuie să le dăm cât cer. Nu am dat niciodată mai mult la Biserică decât la celelalte”, și-a argumentat Dascălu amendamentul propus colegilor consilieri locali.

Primarul Felix Borcean a explicat că bugetul pentru prima sesiune pe Legea 350 a fost creionat în funcție de solicitările existente până acum, însă se va supune deciziei pe care o va lua legislativul local și va lucra cu „materialul clientului”. „130.000 de lei sunt doar solicitările Episcopiei. Pe lângă Biserica Ortodoxă, mai sunt cele Baptistă, Penticostală, Biserica Greco-Catolică care nu a făcut niciodată solicitări, ucrainienii nu și-au manifestat anul acesta vreo intenție, este Sinagoga care nu a cheltuit banii anul trecut și i-a restituit, dar dorește anul acesta. Cum doriți, eu vi le-am prezentat, nu eu dispun, doar am propus, consilierii locali dispun, la Comisia pe Legea 350 voi folosi banii pe care-i aprobă Consiliul Local. Deocamdată la Sport sunt doar două solicitări, dacă va fi nevoie pentru Clubul Sportiv Municipal, vom suplimenta într-o altă sesiune. Știți că nici eu nu sunt un partizan al finanțării Bisericii, dar anul trecut sumele au fost mult mai mari, tot aici le-ați aprobat. Sunt chestii sociale, nu neapărat pe biserici, cu centrul social. Putem deschide altă sesiune pentru Acțiuni culturale și Sport, pe Culte cu siguranță nu vom mai avea solicitări și dacă vor mai fi, nu mai aprobăm”, le-a spus edilul aleșilor locali.

A intervenit și viceprimarul liberal Marius Isac: „Haideți să lăsăm în forma în care este făcut proiectul și la a doua sesiune, dacă e nevoie, ținem cont de treaba asta!”.

Și cum campania electorală pentru alegerile locale bate la ușă, amendamentul social-democratului de a se lua bani de la biserici nu a fost susținut decât de liberala Aurora Gherman, restul colegilor, indiferent de partid, abținându-se la vot, astfel că sumele au rămas cele stabilite inițial, cu Cultele trăgându-și partea leului, 190.000 de lei, adică mai mult de jumătate din suma alocată în prima sesiune pe Legea 350.

JCS-R.M.