Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este doar una dintre neregulile constatate de pompieri în urma controalelor efectuate la secţiile ATI din cele două municipii. La Reşiţa, uşile sunt subdimensionate şi nu permit evacuarea pacienţilor cu tot cu paturi, ţevile de refulare ale hidranţilor sunt neconforme, iar la Caransebeş instalaţia de hidranţi interiori este nefuncţională, plus că la oxigen au fost înregistrate depăşiri peste nivelul admis!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ ne-a transmis rezultatele controalelor de la secţiile ATI (Covid-19). Începând de sâmbătă, 9 octombrie, personalul operativ din cadrul subunităților de intervenție desfășoară verificări pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la nivelul secțiilor ATI de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, respectiv Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. Pe timpul acestor verificări, efectuate din trei în trei ore, se urmărește respectarea în mod permanent a regulilor specifice pe linie de PSI și menținerea în parametri a nivelului concentrației de oxigen. De asemenea, prin personalul de specialitate, din cadrul Inspecției de Prevenire a ISU, au fost desfășurate două controale la secțiile ATI-Covid-19 din județ. În urma acestora, pentru neregulile constatate au fost date trei avertismente la Reşiţa şi o amendă de 2.500 de lei, iar la Caransebeş – patru avertismente şi o amendă de 500 de lei.

În urma acestor controale s-a constatat că nici unitatea de la Reşiţa, nici cea de la Caransebeş nu au făcut demersuri pentru a-şi constitui serviciu privat pentru situaţii de urgenţă. La ATI Reşiţa, uşile de la saloane nu permit efectuarea evacuării pacienţilor, cu tot cu paturile aferente, iar ţevile de refulare, din dotarea hidranţilor interiori, sunt neconforme. La Caransebeş, instalaţia de hidranţi interiori este nefuncţională, hidranţii sunt neechipaţi, nu sunt verificaţi periodic, iar apa nu are presiune suficientă.

Cât priveşte asigurarea accesului autospecialei de intervenţie şi salvare de la înălţime, la Reşiţa, pe una dintre faţade, chiar în dreptul ATI, acesta nu este posibil din cauza unor copaci şi a unor maşini parcate. La Caransebeş, pe una dintre faţade, nu este posibil accesul din cauza unor copaci şi a unor materiale de construcţii depozitate.

Legat de securitatea la incendiu, pentru Reşiţa au fost emise două avize, unul pentru o lucrare de dotare şi extindere a infrastructurii UPU, unde lucrările sunt deja în curs de execuţie, şi al doilea pentru Staţionarul I al SJUR, în cazul căruia lucrările nu sunt începute. Cei de la Caransebeş nu au solicitat autorizaţia de securitate la incendiu. În plus, la Caransebeş nu a fost prezentată o decizie a conducătorului instituţiei vizând utilizarea focului deschis şi a fumatului.

În privinţa nivelului de oxigen, la Reşiţa nu s-au înregistrat creşteri peste nivelul admis, de 23,5%. În schimb, la Caransebeş au fost înregistrate valori ale concentraţiei de oxigen peste nivelul admis de 23,5% din volumul de aer. Alte nereguli cu caracter tehnic ar fi, la Reşiţa, că nu sunt suficiente prize independente, aferente unui pat. Iar la Caransebeş, instalaţia electrică este exploatată cu improvizaţii: cabluri suspendate, becuri suspendate de conductori electrici, conductori electrici neizolaţi în doze de legătură fără capac…

JCS-Antoniu Mocanu