Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – La nevoi și la durere, 3,22% dintre cărășeni și-ar găsi un loc într-un adăpost de protecție civilă, față de 3,21% dintre români, în general!

Despre numărul și starea adăposturilor de protecție civilă se tot vorbește în ultimii ani, fără ca discuțiile să se concretizeze în ceva de natură a spori sentimentul de siguranță al populației dornice de pace și de armonie. Cum stăm, de fapt, nu s-a comunicat oficial și sintetic până acum, întrucât se tot lucrează la un asemenea inventar, care să armonizeze diversele liste contradictorii întocmite în carnețele de-a lungul ultimelor trei decenii. Potrivit unui mit urban rostogolit încă de pe vremea bunicilor noștri, Reșița nu a fost niciodată bombardată în război, pentru că era un important centru industrial pe care oricine și l-ar fi dorit intact. Preventiv, au fost amenajate totuși adăposturi pentru populația truditoare în fabrici și uzine, existente și în ziua de azi, chiar dacă doar pe hârtie și neoperative.

Tragem această concluzie după parcurgerea Raportului de audit al performanței intitulat „Adăposturile de Protecție Civilă între realitate și necesitate“, publicat de Curtea de Conturi a României în 27 martie. Potrivit datelor CCR și conform evidenței IGSU la 31 decembrie 2023, în județ avem în total 44 de adăposturi, din care doar 8 operative (18%). Mai în detaliu, din cele 34 publice sunt operative doar 3, iar din cele 10 private, 5. La Reșița, cea mai mare aglomerare urbană din județ, din 32 de adăposturi sunt operative 5 (16%), mai precis 3 din cele 27 publice și 2 din cele 5 private. Sintetic, ca repartizare în mediul urban și mediul rural, notăm că din 77 de UAT-uri beneficiază, la o adică, doar 6 de un adăpost, respectiv din 8 așezări urbane doar 5, iar din 69 de comune doar 1, pe care o și putem nominaliza: Voislova.

Teoretic, cele 44 de adăposturi de protecție civilă cu o capacitate totală de 7.951 locuri se adresează doar celor mai rapizi 3,22% dintre locuitorii județului, a cărui populație, potrivit Recensământului din 2021, ar fi de 246.588 de locuitori. Având însă în vedere gradul de operaționalizare, adresabilitatea reală este de 0,32%, întrucât capacitatea operativă este de doar 801 de locuri! Reșițenii, pe lângă mitul urban amintit, au la dispoziție și cele mai multe locuri pe hârtie, 5.992, care ar acoperi 10,26% din necesar, având în vedere populația de 58.393 de locuitori. În realitate, numărul de locuri efectiv accesibile în cazul unei alarme reale este de 741, acoperind 1,27% din necesar.

La întrebarea, firească, dacă la nevoie nu ne-am putea înghesui mai mulți într-un asemenea adăpost, ca în tramvai, răspunsul e că nu, deoarece pentru a fi un adăpost de protecție civilă, un spațiu nu trebuie doar să se afle într-un subsol oarecare, ci trebuie să ofere mai mult decât un tavan deasupra capului. Din normele tehnice reținem doar că, un asemenea spațiu trebuie să asigure o suprafață utilă de 1 mp și un volum de 2,5 mc de persoană.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu