La 147 de ani de PNL, Marcel Vela: La mulți ani, dragi camarazi! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Dincolo de opiniile politice ale fiecăruia, trebuie să recunoaștem că liberalismul este indisolubil legat de istoria națiunii române moderne. Iar acum, că Partidul Național Liberal marchează 147 de ani, Ion Marcel Vela, senator de Caraș-Severin, care spune că și-a scris și el partea sa de poveste, a ținut să transmită un mesaj, ca de la un senior liberal, către camarazii lui!

Senatorul liberal aduce aminte de legământul de credință al celui care a fost premierul Marii Uniri, Ion I.C. Brătianu, notând: „Adevărata democrație înseamnă cârmuirea poporului prin sine însuși. Căutați și îndemnul și puterea de a înfăptui în voi, și numai în voi înșivă! Sunteți, domnilor, reprezentanții unui popor care este mândru și poate fi mândru de trecutul său, și care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeți rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiți cât de modești pentru persoana dvs., nu fiți modești pentru poporul pe care îl reprezentați“.

Marcel Vela amintește faptul că Regele Ferdinand îl considera pe Ionel Brătianu „zodia bună a României“, completând că, „astăzi, la aniversarea celor 147 de ani ai partidului căruia i-am scris și eu partea mea de poveste, consider că îndemnul seniorului liberal este mai actual ca oricând, pentru mine și pentru camarazii mei. Încrederea se câștigă cu greu și se pierde foarte ușor, dar în politică este o datorie de onoare de a rămâne fideli principiilor care au călăuzit un secol și jumătate ideologia celui mai titrat partid din România care s-a fondat oficial la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult mai devreme, în perioada pașoptistă, momentul 1875 constituind doar instituționalizarea și coagularea unor grupări care existau deja pe scena politică. După 1866, liberalii au jucat practic rolul principal în procesul de modernizare a României“.

După scurta rememorare a paginii de istorie liberală, senatorul Marcel Vela transmite și felicitările cuvenite aniversării: „Ca președinte al PNL Caraș-Severin transmit colegilor mei, alegătorilor noștri și tuturor românilor gândurile cele mai frumoase în virtutea celui mai profund angajament că povestea PNL va  merge mai departe cu credința că «Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor, oricare ar fi durata lor, vine ora răsplatei» (Ion I.C. Brătianu – n.r.). La mulți ani, PNL! La mulți ani, dragi camarazi!“.

JCS-A.M.