Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este cea de-a doua manifestare desfăşurată sub semnul „Anului presei în Banatul Montan“.

Desfăşurat în sala multimedia „Constantin Gruescu“ a universităţii reşiţene, şi acest eveniment a fost gândit de iniţiatorii proiectului, Mario Balint şi Daniel Botgros, ca un omagiu adus celor 30 de ani de presă liberă în Banatul Montan. Au răspuns invitaţiei de a-şi prezenta cărţile de publicistică, interviuri sau reportaje jurnaliştii din generaţia de aur precum Gheorghe Jurma, Dorina Sgaverdia, Nicolae Sârbu şi Titus Crişciu, dar şi-au prezentat cărţile şi cei care şi-au pus la bătaie condeiul, vocea sau imaginea după 1989, Daniel Botgros, Mario Balint şi Alexandra Gorghiu. Ca într-o miniexpoziţie de carte, au fost etalate 28 de volume, deşi autorii nu şi-au adus toate cărţile şi, sigur că da, mai sunt jurnalişti cărăşeni care şi-au adunat munca de o viaţă între coperţile unor cărţi. Toate ar putea foarte bine să stea laolaltă pe rafturile bibliotecilor publice, fiind un generos material documentar pus la dispoziţie celor interesaţi să consulte informaţii consemnate în interval în mass-media.

În calitate de gazdă, Cristian Chioncel, prorectorul Universităţii „Eftimie Murgu“, a salutat această manifestare, moderată de Mario Balint. Întrucât cele mai multe dintre cărţi au fost publicate la Editura Tim, decanul de vârstă al generaţiei de aur, Gheorghe Jurma, i-a prezentat pe autori făcând trimitere la motivul care-i îndeamnă să-şi adune textele în coperţile unei cărţi: „De ce ţin jurnaliştii să îşi pună textele, care în mare parte au fost publicate mai întâi în ziare sau reviste, într-o carte? O colecţie de ziare este tot o carte, numai că, din păcate, ziarele în sine, sunt clipe, ţin până a doua zi. Cei care vor să cumpere, bunăoară «Jurnal de Caraş-Severin» a doua zi, nu mai găsesc ziarul, fiindcă el se retrage. Asta pentru că nu-şi mai are actualitatea. Nu se mai realizează colecţii nici la bibliotecă, deşi ele sunt o istorie a clipei. De aceea e bine ca un autor să-şi adune textele într-o carte, pentru că e mai sigură o carte într-o bibliotecă decât un ziar sau două sau chiar colecţii de ziar“. Cu acest prilej, jurnalistul – făuritor de cărţi a prezentat macheta unei ample lucrări ce va apărea în acest an dedicat presei din Banatul Montan, „Panorama presei din Caraş-Severin“.

Şi-au exprimat aprecierea în scurte intervenţii Clara Constantin, managerul Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici, prorectorul Gheorghe Popovici, preotul Petru Berbentia şi Jenică Munteanu, un alt ziarist din generaţia celor care au ţinut „Flamura“ de odinioară. La manifestare nu au participat studenţi sau tineri care ar dori să îmbrăţişeze meseria de jurnalist, aşa cum sperau cei prezenţi sau organizatorii, dar au onorat invitaţia colegi de breaslă din mass-media locală. Organizatorii i-au făcut o surpriză lui Gheorghe Jurma, care a împlinit 74 de ani în data de 5 februarie, aducând-i un tort aniversar şi cântându-i „La mulţi ani!“.