Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ca primă consecință, așteptarea lansării în execuție a construirii gazoductului de 160 km devine tot mai lungă!

Atunci când va fi dat în folosință, deja celebrul gazoduct Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa, cu o capacitate de transport de 394 milioane mc/an, va asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor pe care le va traversa (între care și Topleţ, Mehadia, Cornea, Domaşnea, Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Bucoşniţa, Buchin, Turnu Ruieni), respectiv un număr de aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 231 de agenţi economici în judeţul nostru.

Când va fi asta nu putem anticipa, întrucât în loc să aflăm în 29 mai rezultatul evaluării ofertei depuse în cadrul licitației din 15 iunie 2023, aflăm că acesta a fost anulată în 30 aprilie și relansată, marți, 21 mai 2024. Termenul de execuţie prevăzut în documentație este de doi ani de la începerea lucrărilor, cea mai mare parte a lor urmând a fi efectuate în Caraş-Severin, doar circa 25% din cei 160 km aflându-se pe raza judeţului Mehedinţi.

Vorbim, practic, despre cea de a treia licitație lansată de Transgaz începând cu luna martie 2023, în încercarea de a pune în operă ambițiosul proiect lansat în 2020, an în care a şi fost ridicat, în iulie, la rang de „importanţă naţională în domeniul gazelor naturale“ prin HG 616! Valoarea noului contract sectorial, împărțit tot în 4 loturi, este de 489,3 milioane lei, cu 6,2 milioane mai mare decât precedentul, iar termenul de depunere al ofertelor, 25 iunie 2024.

JCS-Walter Fleck