Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Protecţia Consumatorilor ne avertizează asupra ţepelor cu ambalaje colorate, etichetate cu „ieftin“ sau „la promoţie“, care nu prea sunt deloc aşa.

Luna cadourilor ne readuce în atenţie un aspect foarte important al cotidianului: siguranţa jucăriilor. Cei de la Protecţia Consumatorilor s-au apucat de controale şi, în prima jumătate a lunii trecute, au trecut pragul a 23 de firme din judeţ, care ofereau spre vânzare jucării valorând 33.050 lei, aproape jumătate dintre acestea fiind retrase (temporar) de la vânzare. În neregulă au fost 16 firme, doar nouă dintre ele fiind amendate cu 29.000 de lei, fiind aplicate şi şapte avertismente. Au fost scoase temporar de la vânzare produse cu probleme de etichetare, valorând 16.180 de lei. Alte nouă firme au fost sancţionate contravenţional „deoarece la data şi ora controlului expuneau la comercializare jucării pe care nu erau specificate denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorilor şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi sau instrucţiuni de utilizare în limba română“, ne informează ing. Isabelle Scorobete, comisar şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin.

Trei dintre ele au scăpat mai ieftin, alegându-se doar cu avertismente, celelalte şase fiind amendate în total cu 18.000 de lei. Altă firmă are de plătit acum o amendă de 7.000 de lei pentru că avea de vânzare jucării la care, în dreptul preţului, apăreau menţiuni precum „promoţie“ sau „ieftin“, fără să se specifice în mod clar despre ce ofertă specială este vorba, în ce constă aceasta sau care este avantajul legat de preţ, „consumatorii fiind induşi în eroare că există un avantaj al preţului care de fapt nu există şi sunt determinaţi să ia o decizie de cumpărare pe care altfel poate nu ar fi luat-o“, explică Isabelle Scorobete.

Dar asta nu e tot! Încă există comercianţi care nu afişează preţul produselor sau, dacă totuşi o fac, nu pun preţurile la loc vizibil. A fost şi cazul a şase firme care comercializau jucării, două dintre ele fiind amendate în total cu 4.000 de lei, iar alte patru alegându-se doar cu avertismente.