Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru judeţul nostru o avertizare Cod Portocaliu în intervalul 20.05.2020 ora 20 – 21.05.2020 ora 20! Fenomenele care se pot produce sunt ploi torenţiale în cantităţi de 40-50 l/mp şi izolat 60 l/mp, vijelii, grindină şi descărcări electrice!

Zonele cu cel mai mare grad de risc sunt cele din bazinele hidrologice ale râurilor Timiş, Bistra, Nera, Cerna, precum şi cele aflate pe lângă afluenţii mici ai Dunării.

În urma avertizării, prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a convocat o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în urma căreia s-au stabilit măsuri preventive care au fost transmise către toate UAT-urile din judeţ. Primăriile trebuie să avertizeze locuitorii, în special pe cei din zonele predispuse la inundaţii. Trebuie curăţate şanţurile, rigolele, canalele de scurgere la poduri, podeţe, punţi şi ogaşe. De asemenea, prefectul a dispus monitorizarea permanentă a cursurilor de apă, a temperaturilor, precipitaţiilor şi transmiterea problemelor deosebite privind evoluţia fenomenelor periculoase către ISU „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin şi asigurarea continuităţii în furnizarea utilităţilor pentru populaţie, urmând ca echipele de intervenţie specializate să acţioneze operativ pentru remedierea eventualelor avarii.

„Datorită secetei cu care ne-am confruntat până acum, riscul producerii de inundaţii este redus, deoarece cursurile de apă sunt la cote mici, iar barajele au un nivel de apă foarte scăzut. Cu toate acestea, ne-am asigurat că toate măsurile de prevenţie sunt transmise la timp, pentru a se putea face faţă unei eventuale înrăutăţiri bruşte a condiţiilor meteorologice. De asemenea, ISU „Semenic“ este pregătit să răspundă prompt oricărei solicitări de intervenţie venită din teritoriu“, susţine prefectul Cristian Gâfu.

JCS-N.C.