Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVRIN – Debutul sezonului estival înseamnă ieşiri frecvente în natură, însă turiştii trebuie să fie precauţi, fiindcă se pot întâlni cu viperele dornice de soare!

Potrivit semnalelor primite din partea unor cititori, deja e plin de şerpi în judeţul nostru, încă din luna martie viperele ieşind din hibernare. De regulă, în zonele calcaroase avem cele mai multe şanse să le întâlnim, în Cheile Caraşului, Cheile Gârliştei, Ciudanoviţa, în Clisura Dunării, Valea Beiului, Valea Cernei. Au invadat însă şi oraşele, precum Oraviţa, chiar la Reşiţa, cât despre Băile Herculane, mai toată lumea ştie că se poate oricând trezi cu vreun şarpe în maşină, intrat prin ţeava de eşapament sau pe drum, în timpul unei plimbări.

Dacă spitalele din judeţ sunt pregătite pentru asemenea urgenţe medicale şi de câte doze de ser antiviperin dispun acestea, Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP, precizează: „În acest moment există pe stocurile spitalelor din Caraş-Severin o anumită cantitate de doze de ser antiviperin, fiindcă se apropie sezonul apariţiei viperelor. Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa are în acest moment pe stoc patru doze de ser antiviperin la dispoziţie, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş are două doze, Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă are, la fel, două doze, iar Spitalul Orăşenesc Oraviţa are o doză“.

Sfatul autorităţilor medicale este ca cetăţenii, atunci când fac excursii sau diverse deplasări de acest gen, să fie mai atenţi la zonele pietroase, la drumeţiile prin cheile râurilor, în zona Băile Herculane, Caraşova, deoarece acolo unde există pietriş şi soare, s-ar putea să apară şi viperele. „Noi recomandăm ca aceste drumeţii să fie făcute cu încălţăminte mai înaltă şi să existe multă atenţie la prezenţa viperelor, pe care se poate călca din greşeală. Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu n-a avut până acum solicitări pentru cazuri de muşcătură de viperă, în orice caz spitalul din Caransebeş e foarte aproape, astfel că cei din Oţelu Roşu nu au comandat până acum nici o doză de ser antiviperin. Trebuie să reamintim faptul că acest ser antiviperin se administrează doar la spital, la camerele de urgenţă sau la o unitate de primiri urgenţe, nu se administrează la faţa locului şi nici acolo unde au nevoie, de pildă, pentru că există nişte solicitări din partea unor companii care desfăşoară lucrări în zone muntoase, susceptibile a avea vipere în acele arii, deci domniile lor solicită doze ser antiviperin, numai că, aşa cum precizam, acest ser se administrează doar în condiţii de spital“, ne-a mai precizat Botgros.

În orice caz, dacă sunteţi muşcat de viperă nu trebuie să intraţi în panică! Se recomandă anunţarea incidentului la 112 (în zonele fără semnal trebuie să vă deplasaţi calm într-o zonă GSM, fiindcă serviciul de urgenţă poate fi apelat din orice reţea mobilă). Până vin ajutoarele, staţi în poziţie orizontală şi curăţaţi locul muşcăturii cu apă. Este contraindicat să faceţi incizii pentru scurgerea sângelui, de asemenea, nu aplicaţi niciun garou, fiindcă veninul va avea o concentraţie mare şi va distruge celulele. Se poate aplica o faşă elastică pe membrul muşcat. Nu puneţi gheaţă sau obiecte reci pe locul muşcăturii şi nu consumaţi alcool, beţi apă în schimb, hidrataţi-vă!

JCS-Alexandra Gorghiu