CARAȘ-SEVERIN – Ședința ordinară a Consiliului Județean Caraș-Severin, de joi, 30 iunie, a pus din nou pe tapet problema operării bacului de la Moldova Nouă, votându-se înființarea unui SRL pentru acest lucru!
La finalul dezbaterilor, Romeo Dunca a declarat: „Ședința a mers bine, repede, s-a votat aproape tot în unanimitate, mai puțin ultimele trei puncte cu vot secret, și am depășit și momentul strategiei de dezvoltare, care a trecut în unanimitate. Este un lucru foarte bun“.
Totuși, aleșii județului au trecut, cu greu, o asociere între autoritatea județeană și mai multe UAT-uri din Clisură, pentru a constitui Societatea Transporturi Navale Moldova Nouă SRL, menită să rezolve problema operării bacului, în caz că nu se prezintă nimeni la licitație sau, mai rău, se prezintă cu aceeași seriozitate cu care deja ne-am obișnuit…
Consilierul județean Ioan Crina a avut o obiecție asupra legalității înființării unui SRL pentru acest lucru, motivând că autoritățile publice n-ar avea dreptul, fiind interzis expres de lege. Să ne uităm totuși la SRL-uri similare, care funcționează legal inclusiv la Reșița, de la compania de transport, la cea care se ocupă de piețe. Potrivit consilierului Crina, înainte de înființarea societății care să se ocupe de operarea bacului ar fi fost necesar ca forul să-și dea acordul ca această utilitate să fie declarată de interes public.
Întrebat asupra acestui aspect, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, a spus: „Nu cred că este în afara legii pentru că nu cred că juriștii noștri n-au studiat bine problema și n-au dat soluția cea mai bună. Deci eu continui să cred că iarăși am avut un mic spectacol. Și, dacă au fost niște propuneri semnate de către biroul juridic și de către secretarul județului, eu cred că sunt legale. Și ceea ce dorim să facem are nevoie de acești pași“.
Care ar fi rolul acestei asociații? „Am prins acolo mai multe primării pentru că interesul pentru realizarea acestui serviciu nu ține doar de Moldova Nouă și de Berzasca, sau de comunele care sunt chiar la malul Dunării, ci ține și de localitățile aflate în apropiere, crede președintele CJ. Ori beneficiile turismului se răsfrâng chiar și în localități care nu sunt pe malul apei. Și dorim ca această societate să fie doar ca o soluție de rezervă în cazul în care nu se prezintă la licitație o altă societate comercială. Deci doar acesta este motivul! Acum, din fericire, am înțeles că există un dosar depus, asta înseamnă că nu vom merge pe această operare de către societatea făcută de către primării. Dar în cazul în care se va întâmpla ceva, nu va fi acceptată sau se va retrage – că am avut exercițiul ăsta – avem imediat pe cineva care să poată prelua“.
Legat de dosarul deja depus de o societate comercială, președintele CJ a precizat: „Asta nu ne spune nimic. Ar trebui să ne bucurăm, dar știm că am mai avut chiar și contracte semnate și n-am rezolvat nimic“.
Au trecut și proiectele cu vot secret, chiar dacă nu cu unanimitate, prin care județul își desemna reprezentanții în diferite structuri, inclusiv în SRL-ul proaspăt creat în Clisură.
JCS-Antoniu Mocanu