Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Persoanele juridice care vând băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani vor fi sancţionate cu „amenda contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere“!

Iar noul act normativ este apreciat de către deputatul PNL Jaro Marşalic, medic de meserie, care consideră că astfel „minorii mai pot fi temperaţi în a-şi face rău singuri“.

„Până acum, Legea 349/2002 prevedea aplicarea amenzii de 10.000 de lei și a suspendării activității abia a doua abatere. Abia la a treia abatere se aplicau o amendă de 15.000 de lei și închiderea unității. La prima abatere, firmele riscau numai o amendă de 5.000 de lei. Așadar, mai nou, amenda de 10.000 de lei și suspendarea activității se vor aplica din prima, iar la a doua abatere va fi o amendă mai dură, plus închiderea unității (cu alte cuvinte, o a treia abatere nu va mai putea exista, pentru că unitatea va fi inactivă după a doua abatere). A doua modificare este la sancțiunile aplicate pentru vânzarea de alcool către minori. Amenda aplicată în acest caz rămâne aceeași, însă servirea minorilor cu băuturi alcoolice se introduce în rândul contravențiilor pentru care activitatea localurilor publice poate fi suspendată pe o perioadă cuprinsă între zece și 30 de zile, încă de la prima abatere. Firmele nu vor plăti aceste amenzi dacă sunt vigilente. Ca medic, apreciez noul act normativ. Prea mulţi minori fumează prea devreme, prea mulţi cad devreme pradă viciilor…“, a mai spus deputatul cărăşean Jaro Marşalic.

JCS-L.A.