Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Activiştii de mediu susţin că este nevoie de intervenţii ale organismelor statului pentru remedierea problemelor.

Marți are loc vizita misiunii UNESCO în România în vederea includerii unor păduri virgine în Patrimoniul Mondial Natural şi tot marți are loc o întâlnire cu factorii interesaţi – Direcţia Silvică, administraţiile parcurilor, Garda Forestieră – pe această temă, în Reşiţa. „Probleme sunt în multe situri UNESCO. De exemplu: componenta nominalizată UNESCO Izvoarele Nerei este mai mică decât Rezervația Naturală Izvoarele Nerei (cea mai mare pădure virgină din UE). Pe lista siturilor candidate, elaborată de către experții internaționali la seminarul de la Rachiv, Ucraina, s-a propus ca alături de Izvoarele Nerei să fie inclusă pădurea virgină Coșava Mică și să fie anvelopate într-o zonă tampon comună. La presiuni, Guvernul României a renunțat atât la Coșava Mică, dar și la suprafețe însemnate din Iauna Craiovei, Cozia și Izvoarele Nerei. Acestea sunt acum afectate de tăieri comerciale. Cerem intervenția Corpului de Control al primului ministru”, este opinia asociaţiilor de mediu privitoare la eveniment.

Printre altele, activiştii de mediu solicită anchetarea modului în care unele suprafețe de păduri virgine au fost eliminate din cursa pentru UNESCO; întreprinderea demersurilor necesare pentru ca întreaga rezervație naturală Izvoarele Nerei să devină Patrimoniu Mondial UNESCO; susţinerea unui al doilea val de situri candidate pentru UNESCO; oferirea proprietarilor de păduri virgine de compensații pentru conservare sau posibilitatea de vânzare către stat spre protejare.