Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În perioada 5 decembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, inspectorii cărășeni de muncă derulează acțiuni de control asupra modului în care se respectă legislația ce vizează comercializarea articolelor pirotehnice!

„Această acțiune de control e motivată de evenimente grave petrecute în anii anteriori în țară și în străinătate, care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar decese. Un alt motiv este faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către tinerii sub vârsta de 18 ani. Articolele pirotehnice fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive, aceste articole pirotehnice sunt incluse în categoria produselor periculoase și au o aplicabilitate largă cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, gama de produse fiind diversificată și în continuă creștere urmare a cerințelor de pe piață“, se arată într-un comunicat remis redacției.

Potrivit documentului, inspectorii cărășeni de muncă vor controla comercianții și deținătorii de astfel de articole pentru a vedea dacă sunt autorizați, așa cum cere legea, de ITM și IPJ, dacă au angajați personal autorizat ca pirotehnicieni, dacă mișcarea articolelor pirotehnice (respectiv intrarea și ieșirea acestora) se face în baza documentelor cerute de lege, dacă transportul este legal, depozitarea este conformă, cantitățile sunt cele aprobate pentru depozitare, iar articolele sunt etichetate cum cere legea și au instrucțiuni de utilizare în limba română. În toate aceste acțiuni, ITM va colabora cu Poliția județului, în baza unui protocol încheiat la nivel național, între Inspecția Muncii și Ministerul Administrației și Internelor.

JCS-A.M.