Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Teatrul Vechi din Oravița este în reabilitare, dar, în timp, oameni importanți i-au trecut pragul. Unii și-au trecut numele în cartea de onoare care, în decursul acestei luni, poate fi văzută la Muzeul Banatului Montan!

Documentul de 33/30 cm cu 180 de file a fost supus unor tratamente de conservare și restaurare la compartimentul de profil al Muzeului Național al Unirii din Alba-Iulia, în perioada 2022-2023.

Prima însemnare începe la 1 iunie 1871, mult după înființarea teatrului la 5 octombrie 1817. La început sunt consemnați vizitatori din Viena, Budapesta, Graz și localnici din Reșița, Ciclova, Anina, Dognecea. După 1919 încep să apară însemnările a tot mai multe personalități politice și culturale ale țării. Pe lângă bănățenii Ilie Gropșianu sau Coriolan Buracu, îi regăsim pe compozitorul George Enescu, poetul Ion Minulescu sau savantul Dimitrie Gusti. Cu prilejul Adunării Generale a Astrei Bănățene din 21 iunie 1938, Sever Bocu scria pe 26 iunie: „Fericit că am putut lua după 32 de ani, când am fost aici la memorabila Adunare din 1902, prezidată de nemuritorul Alexandru Mocsonyi, din nou parte la Adunarea de azi a Astrei noastre bănățene. Rog Providența să-mi îngăduie grația de a mai veni la încă o Adunare la care să-i putem vedea și pe cei ce azi sunt absenți și să ne putem bucura atunci de cea prezentă… Dumnezeu să asculte rugăciunea noastră!”

Pe 27 ianuarie 1960, Maria Tănase scria: „Doamne Ajută să se repare teatrul!”, iar mai târziu apar nume mari ale scenei precum Doina Badea, Silviu Stănculescu, Mircea Crișan, Nicolae Nițescu, Luigi Ionescu, Horia Șerbănescu, Marietta Sadova, Mihaela Mihai, Radu Zaharescu, Aurelia Fătu Răduțu, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicoleta Voica și alții. Mulți veniseră la serbarea a 150 de ani de la înființarea teatrului.

Ultima mențiune s-a făcut în aprilie 1994. Nu se știe dacă a existat o altă carte de onoare înaintea acesteia, însă actualul document este unul valoros pentru istoria culturii din Banat, dovadă a activității teatrale de excepție la Teatrul vechi din Oravița.

JCS-Ionel Ivașcu