Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Adevărate clădiri monument îşi pierd strălucirea de odinioară sub zugrăveli moderne sau sub uitare.

Reputatul istoric Liviu Groza trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte distrugerea clădirilor monument istoric, prin lăsarea acestora în paragină sau, la polul opus, prin modernizare.

Asta din cauză că, în ultima perioadă, s-a constatat că în intervențiile de restaurare-adaptare a clădirilor istorice, patrimoniul „minor”, reprezentat de detalii funcționale sau componente artistice, constituie prima victimă a modificărilor sau suprimărilor arbitrare. Liviu Groza se referă, în principal, la simbolurile ornamentale de pe clădirile vechi aflate mai ales în proprietate privată, imobile de care capitala gugulanilor nu duce lipsă. „Unii proprietari îşi modernizează casele monument şi distrug această bogăție a Caransebeşului. Se vine cu mătura, acoperă îngeraşii sau alte figuri, dupa aceea se acoperă cu termopan sau cu aparate de aer condiționat alte figurine sau ornamente de pe clădirea respectivă. Nu se mai ține seama de aceste simboluri”, a spus, cu regret, Groza, care a strâns într-un volum ce va fi lansat în curând toate simbolurile ornamentale de pe casele din Caransebeş, pe care, potrivit spuselor sale, le-a făcut să vorbească.

Istoricul speră că, în acest mod, localnicii sau chiar turiştii care trec prin Caransebeş se vor uita pe la case şi vor vedea o adevarată istorie a culturii simbolurilor. Pe de altă parte însă, sunt şi situaţii fericite, când simbolurile au fost puse în valoare aşa cum se cuvine, precum inscripţia de pe faţada Casei de Cultură „George Suru” sau ornamentele refăcute pe alte imobile din zona centrală, aflate în proprietate privată. Mai mult, o altă clădire veche, care adăposteşte acum Grădiniţa din Centrul Civic, fosta casă a Comitatului Severin, va fi reabilitată de municipalitate, păstrându-se toate decoraţiunile exterioare gen tenanţi, scuturi şi alte elemente heraldice.

Tot în zona centrală sunt, din păcate, şi imobile aflate în proprietate privată ce stau să cadă deoarece actualii proprietari, după ce au intrat în posesia lor, le-au lăsat să se degradeze pe zi ce trece. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este sediul Comunităţii de Avere, imobil pe lângă care localnicii au fost sfătuiţi să nu treacă deoarece există riscul ca bucăţi de tencuială sau cărămizi să le cadă în cap. Şi acesta nu e singurul…

Nina Curiţa