Isi vor modela viitorul gratuit - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa stau lucrurile pentru cei mai mulţi dintre tinerii care au optat să urmeze sau să-şi continue studiile superioare la Reşiţa.

Cei mai mulţi dintre tinerii care au optat să urmeze cursurile de zi ale ciclului de licenţă la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa au fost admişi pe locuri fără taxă, cu finanţare de la bugetul de stat. Cam acelaşi lucru se poate spune şi în cazul tinerilor viitori masteranzi, cu specificaţia că au existat anumite domenii unde bătălia pe locurile fără taxă a fost ceva mai aprigă.

În total, pentru ciclul licenţă, şi-au depus dosarele un număr de 287 de candidaţi, un număr de 370 de locuri pentru studiile la zi rămânând neocupate. Dintre acestea, 83 sunt fără taxă. Dintre cei înscrişi, 65 de candidaţi au optat pentru specialităţile inginereşti, 73 pentru Ştiinţele Economice iar 149 pentru cele sociale.

Un număr de 249 de tineri au ales să-şi completeze studiile cu un masterat la Reşiţa, pentru cele 200 de locuri fără taxă. Totuşi, un număr de 71 dintre tineri au ales Ingineria, unde erau disponibile 100 de locuri finanţate de la buget, 109 au optat pentru Ştiinţele Economice, unde erau disponibile 45 de locuri fără taxă, iar 69 şi-au depus dosarele pentru Ştiinţele Sociale, unde sunt dispobibile 45 de locuri finanţate de stat.

Potrivit prof.univ.dr. Gheorghe Popovici, prorector pentru relaţia cu studenţii şi parteneriate al UEMR, aceasta nu este situaţia definitivă a locurilor rămase libere pentru sesiunea admiterii din toamnă, care se va deschide la jumătatea lunii septembrie. Şi asta pentru că locurile vor rămâne ocupate doar în cazul tinerilor care fac demersurile necesare înmatriculării.

Afişarea rezultatelor şi depunerea eventualelor contestaţii au fost programate pentru 25 iulie, data de 26 iulie fiind dedicată rezolvării acestora. Vor urma două perioade de înmatriculare, prima între 25 şi 31 iulie, iar cea de-a doua – între 8 şi 11 septembrie. Abia în perioada 12-14 septembrie se desfăşoară redistribuirea candidaţilor după retrageri şi stabilirea locurilor neocupate, care au rămas libere pentru sesiunea din toamnă, al cărei calendar debutează în 15 septembrie.

Antoniu Mocanu