Caraş-Severin, Romania

OȚELU ROȘU – Un astfel de titlu ar putea primi, la ora actuală o fotografie de grup, având combinatul de la Oțelu Roșu în centru!

Repornirea combinatului de pe Valea Bistrei ar reprezenta cu siguranță mai mult decât o gură de oxigen pentru oraș, pentru locuitorii acestuia, cât și pentru reprezentații lor. Ar fi benefică, fără îndoială, și sub aspect electoral. La începutul acestei luni, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, președintele filialei județene PSD, Silviu Hurduzeu, și primarul PSD al orașului, Luca Mălăiescu, și-au manifestat satisfacția în legătură cu faptul că de redeschiderea combinatului e interesat „un investitor român“, în persoana lui Dorinel Umbrărescu. Aceasta pentru că, anterior, de-a lungul timpului, combinatul a avut când acționari majoritari italieni, când ruși, în timp ce actualul proprietar, firma Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), este deținută de compania poloneză Sunningwell International Polska (49,09%), societatea Omnisteel SRL din Republica Moldova (49,09%), diferența de 1,82% fiind împărțită de traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia și firma românească Metary SRL, deținută de administratorul special al LDME, un moldovean prezent cu 30% în Omnisteel.

Ceea ce a fost prezentat simplist drept „achiziționarea“ sau „preluarea“ de către Umbrărescu a combinatului e, la o privire mai atentă, puțin mai complicat. Acesta a achiziționat de fapt, dar nu pe persoană fizică, ci prin Eco Wind Power SRL, o societate a familiei, o creanță a combinatului despre care public s-a afirmat că ar fi de circa 12 milioane euro, devenind astfel principal creditor. În cadrul ședinței de azi, Tribunalul CS a și consemnat, de atlfel, calitatea de creditor a cesionarului Eco Wind Power SRL, în dosarul de faliment al LDME.

Potrivit unei analize publicate de www.profit.ro, în cel mai recent tabel cu datorii al companiei insolvente, valoarea totală a fostei creanțe a ANAF asupra LDME, cedată către Eco Wind Power SRL, figurează însă ca dublă în raport cu prețul de cesiune vehiculat public, respectiv ca fiind de peste 123 milioane lei (în jur de 24,8 milioane euro), ceea ce reprezintă mai mult de 81% din totalul masei credale a societății, de 151,7 milioane lei. Printre entitățile creditoare, nu mai puțin de 31 la număr, regăsim o serie de societăți comerciale cu legături comerciale și financiare ce duc care către Cipru, care către Elveția, care către Prut, ba chiar peste Nistru! Nimic ilegal și nici imoral, câtă vreme intențiile sunt bune iar combinatul va fi redeschis și nu tocat și mai mărunt.

Patrimoniul LDME, constând în activele combinatului, a fost evaluat oficial anul trecut la o valoare de piață de 28,2 milioane euro și una de lichidare de aproape 11 milioane euro, valori contestate însă de Fisc. Revenind însă la dosarul de faliment, reținem deocamdată amânarea cauzei, implicit a unor modificări semnificative ale situației, până la un nou termen, pentru data de 11 iulie 2024.

JCS-Walter Fleck