Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – Administraţia de pe Valea Caraşului a intrat cu dreptul în noul an. Nu are nici o datorie şi are puse pe hârtie priorităţile pentru 2015.

Primarul comunei Răcăşdia, Ilie Mirco Lechici, este unul dintre puţinii edili din judeţ care a reuşit să încheie anul 2014 fără nici o datorie. Ba mai mult, i-au mai şi rămas bani de cheltuit. 2014 a fost un an cu rezultate bune la Răcăşdia. Lucrările de modernizare a infrastructurii locale au demarat exact în urmă cu un an, iar în curând locuitorii vor avea acces la reţeaua de apă şi canalizare. Pe noul pod de peste pârâul Ciclova se circulă din 15 august, iar la centrul after-school pentru copii a fost achiziţionat şi mobilierul. În ritm alert s-a lucrat şi la reabilitarea căminului cultural din centru de comună, unde s-a amenajat şi o bibliotecă, care pe lângă cărţi mai pune la dispoziţia utilizatorilor săi calculatoare conectate la internet. O altă lucrare, finalizată chiar la începutul lunii trecute, a vizat reabilitarea a două podeţe la Răcăşdia, modernizarea drumului judeţean Vrăniuţ – Răcăşdia şi a podului de la ieşirea din Vrăniuţ înspre Iertof.

Mai avem puţin de lucru la staţia de captare şi tratare a apei, urmând apoi să facem racordul gospodăriilor la reţeaua de apă şi canal. Însă, pentru acest lucru este nevoie de un nou proiect. Nu ne-am hotărât încă dacă vom administra noi reţeaua sau o vom preda unui operator zonal de apă şi canal. Vom analiza foarte bine problema, pentru a face cum este mai bine pentru cetăţeni, căci dorim ca preţul pe care ei îl vor plăti pe apă să fie cât mai mic. În rest, la căminul cultural şi la centrul after-school lucrările s-au încheiat, şi suntem mulţumiţi de cum s-a lucrat. Sunt bucuros că am primit bani de la Consiliul Judeţean pentru modernizarea drumului Vrăniuţ – Răcăşdia, care era într-o stare proastă. Tot CJ a finanţat şi lucrările de la două podeţe şi un pod“, ne-a declarat primarul.

Ilie-Mirco-Lechici

Aşa cum îi şade bine oricărui gospodar, Ilie Mirco Lechici a şi pus pe hârtie obiectivele noului an. O primă investiţie vizează repararea străzii principale, afectată după introducerea reţelelor de apă şi canal, şi plantarea de puieţi pe marginea drumului. „Vrem să facem un alt aliniament de pomi pe strada principală, pentru că atunci când s-a lucrat la reţeaua de apă şi canalizare am fost nevoiţi să renunţăm la pomi. Vom organiza o şedinţă publică, iar după discuţiile pe care le vom avea cu cetăţenii, vom hotărî ce fel de copaci vom planta, fructiferi sau arbuşti ornamentali“, a explicat Ilie Mirco Lechici.

Pentru acest an, primarul şi-a mai propus să atragă fonduri, europene sau de la bugetul de stat, pentru alte două proiecte: reabilitarea drumurilor comunale şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Răcăşdia la Vrăniuţ. „Studiile de fezabilitate sunt făcute, aşteptăm doar lansarea noului Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2015-2020, pentru a vedea ce posibilităţi de finanţare avem“, a concluzionat primarul din comuna de pe Valea Caraşului.