Caraş-Severin, Romania

SOCOL – Originar din Socol, fostul mare internațional Miodrag Belodedici este invitatul special al evenimentului de inaugurare a sălii de sport care-i poartă numele, ridicată în locul său natal, grație unui proiect CNI! 

În cadrul aceluiași eveniment, programat pe 5 octombrie de Ziua Mondială a Educației, va fi inaugurată și Școala Sf. Sava din localitate, reabilitată printr-un proiect finanțat prin PNDL 2. Miodrag Belodedici și-a confirmat deja prezența. Vor veni și alți invitați din educație și sport. Am reținut asta din discuția cu primărița Olgița Ghiță, conform căreia recepția lucrărilor la sala de sport s-a făcut pe 30 august. CNI a investit în acest obiectiv 1,3 milioane de euro, la care se adaugă contribuția primăriei în valoare de aproximativ 100.000 de euro. Bani care au fost investiți în utilitățile sălii de sport și în amenajarea curții acesteia.

Referitor la lucrările de la școală, am aflat că 1,2 milioane de lei au fost investiți prin PNDL 2, sumă la care se adaugă contribuția primăriei. Clădirea a fost astfel reabilitată complet, deopotrivă pe interior și pe exterior. La aceste lucrări se adaugă dotările constând în mobilier școlar și echipamente IT, posibile printr-un alt proiect în valoare de 110.000 de euro, finanțat prin Programul Operațional Competitivitate.

Acestea nu sunt singurele investiții vizând tânăra generație. Din declarația Olgiței Ghiţă, am reținut că primăria are în vedere și școala primară și căminul cultural din Zlatița. În acest sens au fost depuse proiecte pe PNDL 2, respectiv CNI. Primul proiect se ridică la valoarea de 1,4 milioane de lei și vizează reabilitarea totală a școlii. Primărița estimează că lucrările vor demara luna viitoare, după care de dotări se va ocupa primăria din bugetul local. Despre al doilea proiect, din aceeași sursă reținem că este în derulare procedura de licitație.

Alte trei proiecte au fost depuse pe componenta C10 a PNRR, în vederea reabilitării termice a centrului multifuncțional din Zlatița și a căminelor culturale din Câmpia și Socol. „Am recepționat deja proiectele tehnice pentru toate cele trei obiective pe care urmează să le scoatem la licitație. În baza primului proiect pe care l-am semnat pe PNRR, vom amenaja și două stații de încărcare pentru mașini electrice. Când semnezi primul contract prin PNRR, primești automat 50.000 de euro pentru două stații de încărcare. Le vom face la Socol, în fața căminului cultural.”, a mai precizat Olgița Ghiţă.

JCS-Ionel Ivașcu