Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În unele şcoli se lucrează, iar elevii au fost mutaţi în alte instituţii. Ioan Popa, primarul Reşiţei, spune că se va ajunge ca anumite gimnaziale să aibă cursuri şi după-amiază!

Cum se împacă mediul şcolar cu lucrările la clădiri? „E o chestiune destul de complexă şi vreau să-i mulţumesc Mădălinei Chiosa (viceprimar), Lilianei Dacica (directorul Direcţiei de Învăţământ a Primăriei) şi Mădălinei Rădoi (adjunctul acesteia), pentru modul în care reuşesc să gestioneze această situaţie. Gândiţi-vă că am avut «Traian Lalescu» la Universitate, i-am dus înapoi. Am adus «Diaconovici-Tietz» în locul lor, pe poziţia de jolly joker. Terminăm «Tietz»-ul în semestrul I de şcoală, îl terminăm până în decembrie. Îi mutăm şi după aceea cred că aduc aici «Mihai Peia» (Şcoala 6). În Govândari, ne folosim de Liceul Tehnologic, unde mai facem permutări“.

Însă nu toate aceste permutări se vor putea face cu păstrarea programului de studiu. „Cred că vom fi puşi în situaţia – o spun tot aşa, public – ca anumite gimnaziale să le facem şi dimineaţă şi după-amiază, pentru un an de zile! Ştiu că este un inconvenient şi că este greu pentru părinţi, pentru că au un program cu munca. Nu am altă soluţie! Să modernizezi opt licee, cinci gimnaziale, şapte grădiniţe într-un parcurs de doi ani e o chestiune foarte complexă şi foarte complicată. Dacă n-am fi avut aceşti doi jolly jokeri, era şi mai complicată. Sunt oraşe în care, în mod curent, se duc la şcoală după-amiază pentru că n-au unde să-i ducă. Noi facem tot ce ne stă în putinţă să îi permutăm de aşa manieră încât suferinţa să fie cât mai mică. Dar, în final, fericirea va fi mare!“.

JCS-A.M.