Caraş-Severin, Romania


REŞIŢA – Mai mult, cei care nu-şi permit droguri „curate“, recurg la droguri sintetice, fumând beţişoare aromatice sau inhalând prenadez.

Incredibil, dar se întâmplă lângă noi. Fenomenul a luat imaginea interminabilei „tranziţii“ şi în loc să se diminueze, ia amploare. Potrivit datelor prezentate de medicul Cosmin Librimir, la Unitatea de Primiri Urgenţe Reşiţa se prezintă între 10 şi 20 de cazuri pe lună, între substanţele consumate predominând etnobotanicele. Adolescenţii se dovedesc extrem de inventivi, după cum a exemplificat acesta: „Lucrând la Ambulanţă, am fost la cineva care a căzut în baie, persoana respectivă luând o cutie întreagă de beţişoare aromatice, pe care le-a învelit într-un ziar şi a fumat toată cutia. Clinic, arăta că a consumat ceva, fiindcă nu mai avea iris pe pupilă. Legal, nu poţi să închizi un magazin că are la vânzare aşa ceva, pe care un adolescent o fumează, nu poţi să scoţi prenadezul din magazin, pentru că în loc să lipeşti cu el, altul îl bagă în pungă şi îl foloseşte pentru altceva“. El a spus că între aceste produse, canabisul impur are 400 de substanţe toxice, în timp ce canabisul pur are doar vreo două, trei. „Copiii sunt suprasolicitaţi cu temele, nu mai au timp de joacă pentru ei, devin frustraţi, iar din frustrare apar tot felul de comportamente nelalocul lor, nu departe de depresie. Au venit în UPU copii de 12 – 13 ani cu tentative de suicid, ceea ce e anormal. Totul pleacă de la şcoală şi din familie. Am avut pe cineva în UPU pe care l-am păzit toată noaptea şi nu l-a căutat nimeni. În general, cine a avut o asemenea experienţă evită contactul cu noi dar, dacă devin inconştienţi, se sperie prietenii şi îl readuc la UPU“, a mai spus dr. Librimir.

Mai multe structuri de stat au răspuns marţi, 25 iunie 2019, invitaţiei făcute de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin şi Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin, de a participa, prin reprezentanţii lor la o dezbatere cu tema „Sănătate pentru Justiţie, Justiţie pentru Sănătate“. Evenimentul a fost organizat în Cabinetul Instituţiei Prefectului şi s-a desfăşurat în avans cu o zi pentru a marca Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, înscrisă în calendarul internaţional în data de 26 iunie.

Comisarul şef Aurelian Vieru, coordonatorul CPECA CS, a prezentat stadiul de implementare a Strategiei Judeţene Antidrog, aducând informaţii importante referitoare la perioada 2014 – 2020, despre Planul Judeţean de Acţiune, precum şi date din Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România în anul 2018 şi diagnoza fenomenului la nivelul judeţului nostru: „Din păcate, a spus Vieru, de ceva timp, consumul de droguri este, într-adevăr, un fenomen. Nu mai sunt cazuri izolate, nu se mai consumă ocazional, consumul fiind în creştere în ultimii ani. La nivelul judeţului, rata de consum este mai mică decât rata consumului la nivel naţional. Vârsta de debut este de aproximativ 14 ani, indiferent că este vorba de fete sau băieţi, iar cel mai consumat drog este canabisul şi derivaţii acestuia, respectiv marijuana şi haşiş. Conform unui studiu pe care l-am realizat în urmă cu doi ani, procentul în rândul elevilor de liceu era de 10,1 la sută la consumul de marijuana. Cât priveşte etnobotanicele sau substanţele psihoactive, deși consumul este mare în ultima perioadă, în rândul elevilor de liceu consumul este destul de mic pentru ultima lună, dar şi pentru ultimul an, adică de 2,3 la sută“.

Comisarul şef a mai precizat: „Cei care vin la Centru beneficiază de confidenţialitate, însă ceea ce este important e faptul că avem şi beneficiari care vin din proprie iniţiativă, aceştia fiind beneficiarii unici care sunt aduşi fie de părinţi, fie sunt consumatori majori şi vin singuri pentru a solicita servicii de asistenţă socială, psihologică şi medicală, dar avem şi beneficiari care sunt transmişi prin Ordonanţă DIICOT. Atâta timp cât va exista cerere, va exista şi ofertă. Oricât ar dispărea structurile, respectiv dealerii de droguri, vor apărea alţii şi vor apărea atâta timp cât va exista cerere de droguri“.

Din partea instituţiilor partenere care au participat la dezbatere au vorbit medicul psihiatru dr. Cristian Ciulacu – SJUR, medicul Gheorghe Stoichescu – preşedintele CJAS CS, Carmen Vrânceanu – prim procuror DIICOT CS, Ionel Moatăr – ISJ CS, Adelina Rus – DGASPC CS şi medicul Cosmin Librimir – UPU Reşiţa. La dezbatere au mai participat şi alte structuri ale statului, inclusiv reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, ai Serviciului de Ordine şi Siguranţă Publică, reprezentanţi ai Universităţii Eftimie Murgu, Casa Corpului Didactic ş.a.

Alexandra Gorghiu