Întâmplare cu măști în careul dragostei - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Dl. Orgon cunoaște identitatea cameristei Lizette, cea care se dă drept fiica lui, Silvia, care la rându-i se dă drept cameristă. Așa vrea fiica să vadă ce hram poartă Dorante, curtezanul venit în pețit alături de valetul Bourguignon cu care… a făcut schimb de roluri ca să vadă ce hram poartă viitoarea mireasă. Ce-a ieșit? O comedie spumoasă de Miravaux, jucată duminică seara pe scena Teatrului de Vest!

În căsnicie, ai nevoie mai degrabă de un om înțelept. Dacă e frumos, de obicei bărbatul frumos e prost. Unde mai pui că bărbatul poartă mască față de străini și acreală față de soție. Cel puțin astea sunt temerile Silviei, căreia tatăl i-a găsit un curtezan. Lizette a auzit c-ar fi unul dintre cei mai onorabili oameni, însă asta nu domolește cu nimic neliniștea fetei care ar vrea să-l studieze fără ca el să știe. Ce-ar fi ca cele două să facă schimb de roluri? Ca să vezi minte de femei cărora nu le trebuie multe să treacă la fapte. Apare și curtezanul, însoțit de valetul cu care făcuse schimb de roluri dinainte de a trece pragul casei d-lui Orgon. Ca să vezi minte de bărbați…

Pentru ca tortul să aibă și-o cireașă, dragostea se înfiripă chiar de la prima vedere atât între presupușii servitori, cât și între presupușii stăpâni. Fiecare însă e conștient de propria mască fără să aibă habar de masca celuilalt. Bourguignon se gândește numai la Lizette. Îi cere plăcerea de a-l lăsa s-o privească, ea își neagă sentimentele spunându-i că nu-l iubește. El ar da să plece… sau nu.

Silvia a pus stăpânire pe Dorante, care parcă vrea să-și scoată pălăria de fiecare dată când se adresează cameristei cu aer de prințesă. Fata se simte stânjenită, s-a săturat să joace rolul pe care l-ar fi demascat demult dar n-a vrut să-și supere tatăl. Orgon își sfătuiește fiica să nu-l respingă pe presupusul valet, fiindcă sigur mai târziu îi va mulțumi.

„Ce-ți pasă ție de sentimentele mele? Gândește-te la distanța dintre noi! Dragostea ta se va stinge. Mărturisirea sentimentelor mele v-ar putea tulbura, de aceea vedeți foarte bine că le ascund”, îndrăzni Silvia să-i mărturisească într-o zi tânărului care găsise curajul să se deconspire. Trebuia însă să fie sigură de sentimentele celui care se arăta îndrăgostit de modesta cameristă al cărei rol fata se săturase să-l joace.
Dar, cum totul e bine când se termină cu bine, în final măștile cad. Silvia și Lizette redevin stăpână și cameristă, Dorante și Bourguingnon sunt stăpân și valet. Toată lumea e fericită căci curtezanul este într-adevăr un om onorabil, nu pare prost deloc și nici acru față de viitoarea soție. Mai pe scurt: „Ia-ți mireasă ziua bună…”

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Ionel Ivașcu