Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Primăria Reşiţa a pierdut procesul cu firma Coda Serv la Curtea de Apel Timişoara. Instanţa a decis anularea Hotărârii Consiliului Local 397/2019 prin care, de la 1 ianuarie 2022, casele de amanet, magazinele second-hand şi sălile de jocuri de noroc nu mai trebuiau să funcţioneze pe bulevardele principale!

Iniţial, Coda Serv a cerut anularea HCL chiar în Consiliul Local, însă cererea a fost respinsă, firma continuându-şi demersurile în instanţă. Tribunalul Caraş-Severin, ca primă instanţă, a decis anularea actului administrativ, însă Primăria Reşiţa a făcut recurs. După termene, amânări, Curtea de Apel a decis acelaşi lucru: anularea HCL 397/2019.

Ce a vrut de fapt Primăria Reşiţa? Ca sălile de pariuri și jocuri de noroc, magazinele second-hand și casele de amanet să dispară din zonele centrale și de pe bulevardele municipiului Reșița, iar de la 1 ianuarie 2022 aceste activități să fie interzise în centrul orașului, pe Bulevardul Revoluția din Decembrie, strada I.L. Caragiale, Bulevardul A.I. Cuza și Bulevardul Republicii. „În Reșița avem peste 85 de case de pariuri, de jocuri de noroc. Este deja o problemă socială, adicția asta, oamenii au devenit ca și alcoolicii, fumătorii. Am în vedere în mod special tinerii, sunt persoane care muncesc în străinătate și trimit bani acasă și sunt oameni care consumă banii aceștia în câteva zeci de minute. Limitarea lor ca și dispersie în oraș, în special pe zonele principale, va determina cu siguranță scăderea interesului pentru ele, pentru că nu le vor mai găsi așa ușor. Asta este speranța noastră“, a precizat la vremea respectivă primarul Ioan Popa.

În ceea ce privește magazinele second-hand, Popa a spus că nu are nimic împotriva acestui gen de afacere, dar că acestea nu trebuie să existe în zonele centrale și pe bulevarde. „Am dat exemplul Parisului. Și acolo sunt magazine second-hand, dar nu sunt pe Champs-Élysées, nici în Place de la Concorde. Noi românii suntem fani Ocico, mai un chilipir, mai cumpărăm ceva, dar nu trebuie să fie în zone centrale”, spunea edilul.

Acum, după ce Coda Serv (firma care are o serie de locaţii închiriate în municipiu) a câştigat în instanţă, primarul Reşiţei ne-a spus: „Nu este un subiect important pentru mine că am pierdut procesul cu Ciobanu. Am proiecte mult mai importante pentru Reşiţa, din care avem toţi de câştigat, şi îmi doresc să le duc la bun sfârşit. Dacă aşa a considerat instanţa, asta e. Ce pot eu să fac mai mult? Eu îmi menţin părerea că amanetul, păcănelele şi second-handurile nu au ce căuta pe bulevardele principale. Eu am vrut civilizaţie şi un alt estetic al oraşului și am atras atenţia asupra acelor săli de pariuri pentru că păcănelele au devenit un fenomen de amploare, iar ăsta nu e un lucru bun“.

JCS-Nina Curiţa