Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sau nu te-ai născut unde-ai ieșit la lumina zilei, ci unde avea maică-ta domiciliul pe atunci. Am putea râde citind asta, însă cam așa stau lucrurile conform noilor explicații date de Institutul Național de Statistică (INS) privind completarea chestionarului pentru autorecenzare!

Treabă mioritică prin care nu numai că sunt date peste cap chestionarele deja completate, dar și contrazice informațiile din rubrica „locul nașterii” de pe actele de identitate ale românilor. Mai pe șleau, un cetățean al lui Caragiale întreba naiv: „Eu cu cine votez?”. Acela măcar era turmentat. Însă românii anului 2022 nu trebuie să fie câtuși de puțin beți ca să-ntrebe nedumeriți: „Eu unde m-am născut?”. Cei tineri au norocul că mamele lor ţin minte unde-și aveau domiciliul când i-au născut. Dar ce fac românii care nu-și cunosc mama, ori cei care ei înșiși sunt prea în vârstă, iar mamele lor nu mai sunt? Complicată treabă, domnule! Iar cu chestionarele completate deja de români ce se întâmplă? Sau, la fel de pe șleau spus, unde le va băga INS-ul? Căci în baza de date a recensământului, s-ar putea să dea eroare.

Am solicitat clarificări de la șeful INS Caraș-Severin, Mihail Calițoiu. „Fiecare trece ce-și amintește și declară cum consideră că e mai corect”, afirmă Mihail Calițoiu.
Asta deoarece INS nu are un control asupra acestor informații și nici nu le poate verifica, întrucât un asemenea demers nu-i intră în atribuții. „La recensământ nu se ia în considerare domiciliul, ci este vorba despre reședință. Adică unde se afla persoana recenzată la 1 decembrie 2021. De exemplu, în cazul în care mama persoanei care se autorecenzează este din Reșița și a născut în Timișoara, se va trece la locul nașterii localitatea de domiciliu a mamei. Așa se trece corect, dacă s-a născut la maternitatea din Timișoara, va trece la locul nașterii Reșița”, a explicat șeful INS Caraș-Severin.

Conform situației pe județe, publicată joi, 28 aprilie, de recensământromania.ro, 56.219 cărășeni s-au autorecenzat deja. 53,6% dintre ei sunt din mediul urban și 46,4% din mediul rural, 71,9% recenzându-se cu ajutorul unui recenzor ARA. Precizăm că data limită până la care ne mai putem autorecenza este 15 mai.

În Reșița, sunt disponibile patru centre de autorecenzare asistată, la Liceul de Artă „Sabin Păuța“, Centrul pentru Vârstnici de pe Str. G. Enescu nr. 4, Casa de Căsătorii din centrul civic și la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din P-ța Republicii nr. 17. Lor li se adaugă cinci asemenea centre la Caransebeș, la primărie, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială și liceele „Dacia” și „Decebal”.

Așadar, la recenzare dragi cărășeni, dar fiți atenți ce completați la locul nașterii.

JCS-Ionel Ivașcu