Caraş-Severin, Romania

RĂCĂȘDIA – Străzile comunei sunt în vizorul primăriei, însă buba rămâne drumul județean. Este vorba despre drumul de legătură între centrul de comună și satul aparținător Vrăniuț, drum pe care administratorul public Mirco Lechici susține că nu s-au mai făcut lucrări de amploare de mai bine de 30 de ani!

Distanța este de aproximativ 7 km, incluzând și porțiunile din intravilanele celor două localități. Exceptând aceste porțiuni, distanța dintre limitele celor două localități ar fi de sub 5 km. Deși drumul în cauză se află de ceva timp în vederile președintelui Consiliului Județean, Romeo Dunca, reparațiile capitale de care acesta are nevoie se amână întrucât o parte a consilierilor județeni votează împotrivă. „Drumul e în continuare în discuție, deși 6 milioane de lei au fost alocați de anul trecut mai sunt necesari încă 4 milioane. Ne-am bucura foarte mult să se facă drumul, pentru că s-ar finaliza întreaga infrastructură rutieră și oamenii ar merita asta!”, ne-a declarat Mirco Lechici.

Declarația vine în contextul în care, de aproximativ trei săptămâni, au demarat lucrările de modernizare a 6,4 km de drumuri în Răcășdia și Vrăniuț. Este vorba despre un proiect în valoare totală de 14,4 milioane de lei cu TVA, finanțat prin Programul „Anghel Saligny”. Reținem că se dorește lățirea respectivelor porțiuni de drum la 8 metri, incluzând aici acostamentele și rigolele. În prezent, tronsoanele în cauză sunt pregătite pentru lucrări, materialele fiind deja la fața locului.

De asemenea, acum aproximativ o lună s-a făcut recepția finală la modernizarea zonei centrale din Răcășdia. Primăria a investit aici din bugetul local în jur de un milion de lei cu TVA pentru a amenaja 18 locuri de parcare, o stradă pavată, trotuare cu piatră cubică, accese spre proprietăți și o zonă pietonală cu spații verzi și copaci ornamentali.

Mirco Lechici ne-a vorbit și despre proiectul de introducere a canalizării menajere la Vrăniuț. În prezent, sunt așteptate avizul de la Mediu și studiul de impact de la DSP. „Vom avea aceste documente în două săptămâni. Când le vom avea, vom putea încărca proiectul și semna contractul de finanțare. Valoarea acestuia este de 5,4 milioane de lei cu TVA. iar viitoarea rețea va avea șapte kilometri lungime.”, a încheiat administratorul public al comunei despre rețeaua care va fi dotată cu stație de epurare. Canalizarea la Vrăniuț vine după ce apa curentă a fost introdusă în ambele sate ale comunei, iar Răcășdia beneficiază de mult de canalizare.

JCS-Ionel Ivașcu