Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pe lângă pădurile incluse în patrimoniul UNESCO, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei include şi satul Ineleţ, un loc cu peisaje atemporale şi oameni deosebiţi!

Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva promovează intens pe pagina de Facebook cele mai mirifice locuri din Banatul Montan. Unul dintre acestea este şi Ineleţ, satul izolat din inima Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.

„Este un loc cu peisaje atemporale și cu oameni cu o energie fără vârstă. Despre Ineleţ s-a tot scris și s-a tot vorbit, aşa că mulți dintre români au auzit, măcar accidental, de acest tărâm de poveste. Ineleț este un sat izolat de lume cocoțat în vârf de munte, într-un peisaj mirific care îți dă senzația că ești aproape de cer. Accesul la acest sat se face prin intermediul unei scări vechi de mai bine de 40 de ani, pe care se urcă sau coboară în cazuri de urgență. Mai există totuși și un traseu alternativ care străbate o pădure, dar este dublu ca lungime. Oamenii din sat duc o viată simplă, singura lor ocupație fiind îngrijitul de animale și agricultura. Le lipsesc drumurile, mașinile și tehnologia modernă“, au precizat specialiştii de la Romsilva pe pagina de Faceebook.

Parcul Național Domogled-Valea Cernei adăpostește 9.732,26 hectare de păduri incluse în patrimoniul mondial natural al UNESCO, peste 10% din pădurile valoroase incluse de organizația mondială la nivelul Europei.

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO: Romsilva