Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Muzeul Banatului Montan deţine un document original de acum 273 de ani, acesta fiind cel mai vechi act ce se găseşte în colecţia sa!

Aşa cum ne-a obişnuit, la obiectul lunii noiembrie, Muzeul Banatului Montan a prezentat ceva nou şi interesant. Cu toate că nu are legătură cu zona bănățeană, este o piesă importantă și valoroasă, fiind cel mai vechi act original din colecția de documente a muzeului din Reșița.

Actul este datat 4 noiembrie 1748, Rastatt (Germania), iar povestea acestuia a fost dată recent publicităţii: „În numele lui Ludovic Georg, marchiz de Baden şi Hochberg, conte de Sausenberg, Johann Mihchael Seiß, vânător desemnat la Higlsheim, îi acordă lui Johann Georg Schöpfflin un atestat de vânător, după ce acesta din urmă şi-a făcut ucenicia cu cinste şi sârguinţă la el şi la alţi vânători, enumeraţi nominal, de la care a învăţat să vâneze raţe, cerbi și alte animale sălbatice. Ludovic Georg, marchiz de Baden, s-a născut în anul 1701 și a murit la vârsta de 60 de ani în 1761, la Rastatt. (…) Din 1707 până în 1731 a fost comandantul Regimentului 4 Infanterie, dar în timpul războiului de succesiune polonez a preferat să vâneze posesiunile din Boemia (actuala Cehie) decât să participe la lupte. Despre posesorul diplomei de vânător, Johann Georg Schöpfflin, știm doar că s-a născut la Bahlingen (Germania) și a decedat la câțiva ani după emiterea actului de față. Nu cunoaștem traseul prin care documentul acesta solemn, scris în limba germană, pe pergament și cu patru peceți aplicate în ceară roșie a ajuns în colecția muzeului“, au transmis cei de la muzeul reşiţean.

JCS-Nicoleta Moraru