Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spune vicepreşedintele CJ, Ionuţ Popovici, reclamând birocraţia şi blocajele care afectează atât proiectul cu domeniul schiabil Semenic, cât şi cele pentru drumurile judeţene.

„Cu toţii vrem să mergem pe cea mai lungă pârtie de schi din România, cu toţii vrem să avem condiţii pentru turiştii care de ce să mai meargă în Austria sau în Serbia, la Kopaonik, de ce să nu vină pe Muntele Semenic“, se întreba, retoric, vicepreşedintele CJ, Ionuţ Popovici, în cadrul unei conferinţe de presă. Oficialul judeţean a ţinut neapărat să tragă un semnal de alarmă după ce „vă mărturisesc că pe canalele obişnuite nu am reuşit să găsesc o rezolvare a problemelor despre care vreau să vă vorbesc“. Şi ne-a vorbit despre proiecte de drumuri judeţene care mucegăiesc prin sertare şi despre îndrăzneţul proiect de pe Semenic, care a aşteaptat, de la două Guverne succesive, o hotărâre prin care statul să schimbe un teren cu statul.

„Vă vorbesc poate despre cel mai important proiect, pentru că discutăm de judeţul Caraş-Severin ca fiind un judeţ cu potenţial. Ne batem joc de Muntele Mic, de Muntele Semenic, ne batem joc de frumuseţile judeţului. Este vorba despre domeniul schiabil, care a fost depus în parteneriat cu Primăria Reşiţa şi cu Primăria Văliug, şi iată o dovadă bună de colaborare între unităţile administrativ-teritoriale, pentru că şi judeţul Caraş-Severin este o unitate administrativ teritorială. N-am ţinut cont de culoarea politică pentru că am făcut acest lucru pentru judeţul Caraş-Severin“.

Vicepreşedintele Popovici şi-a continuat pledoaria pentru drumuri şi Semenic: „Aceste proiecte nu le luăm cu noi acasă, aceste proiecte sunt pentru cărăşeni. Au fost depuse în timpul fostei guvernări, au existat tot felul de tensiuni politice, nu s-a întâmplat nimic. A venit un nou guvern de la care personal, şi fără ironie spun, am mult mai multe aşteptări, inclusiv legate de acest proiect, domeniul schiabil, care stă într-o hotărâre de Guvern. Astăzi, Statul Român nu poate să facă un schimb de terenuri cu Statul Român. Primăria Reşiţa şi Primăria Văliug nu pot să facă un schimb de terenuri cu Romsilva. M-aş fi aşteptat ca în primele şedinţe de guvern această chestiune să se tranşeze. Cred că şi domnul primar al Reşiţei este în asentimentul meu, pentru că şi dumnealui se zbate foarte mult pentru acest proiect care nu este al Consiliului Judeţean, nu este al unui partid politic, nu este al primăriilor. Este al judeţului Caraş-Severin, s-ar pune în valoare Muntele Semenic, s-ar pune în valoare Reşiţa, şi cu toţii am avea de câştigat de pe urma implementării acestui proiect“.

Potrivit lui Ionuţ Popovici, situaţia Semenicului nu este singulară, Caraş-Severinul având o experienţă similară cu deschiderea punctului de frontieră de la Moldova Nouă, în cazul căruia s-a aşteptat aproape doi ani după o hotărâre de Guvern. Dar nu mai e mult până ce Bucureştiul îşi va aminti de Caraş-Severin.

„Este incredibil ce se poate întâmpla atunci când politicienii vin o dată, din patru în patru ani, şi ne vorbesc despre cât de mult ar vrea ei să facă, dar iată atunci când încercăm să facem ceva eu personal simt că este frâna de mână trasă, spune Popovici. Nu ştiu de către cine, dar este frâna de mână trasă. Şi în aceste condiţii trag un semnal de alarmă public. Am încercat pe canalele obişnuite să transmit un mesaj, chiar cu domnul ministru Marcel Boloş am încercat să iau legătura şi din păcate nu am reuşit. Poate dvs, presa, puteţi trage un semnal de alarmă, unul mai puternic decât am încercat eu să fac, şi poate că ecourile acestui semnal de alarmă vor ajunge şi la Bucureşti“.

Oficialul judeţean a tras totuşi concluzia optimistă că se vrea; iar atunci când se vrea, se şi poate.

JCS-Antoniu Mocanu