Începe şcoala! Cât de pregătite sunt autorităţile? - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – A rămas foarte puţin timp până la începerea şcolii. Cum va debuta noul an şcolar în Caraş-Severin este întrebarea pe care şi-o pun deopotrivă părinţii, elevii, dar şi cadrele didactice!

Raportul întocmit recent de Inspectoratul Şcolar Judeţean prezintă măsurile luate în vederea deschiderii în bune condiţii a noului an şcolar 2022-2023. Potrivit statisticii ISJ Caraş-Severin, 9 unităţi şcolare nu dețin autorizație sanitară de funcționare, 246 unități de învățământ nu dețin autorizație de securitate la incendiu, dintre care 81 unități şcolare nu necesită (clădiri vechi, nemodificate structural), un aviz a fost deja obţinut, unul este în curs de obținere, iar pentru 163 de şcoli nu există.

În ceea ce priveşte serviciile de pază şi supraveghere din şcoli, 134 unități de învățământ nu beneficiază de astfel de servicii. Dar sunt şi cazuri în care elevii din unităţile şcolare sunt în siguranţă, informarea prezentată de reprezentanţii ISJ aratând că în judeţ sunt 39 unități de învățământ care au servicii de pază, iar 144 de unităţi şcolare au montate sisteme de supraveghere.

O problemă importantă este cea legată de transportul elevilor. Statistica arată că elevii din 35 unități de învățământ din judeţ nu beneficiază de microbuze școlare.

Un alt aspect este cel al stadiului în care se află reabilitarea clădirilor de învăţământ. Și aici raportul prezentat de Inspectoratul Şcolar indică faptul că din 84 de unităţi şcolare aflate în proces de reabilitare, la 57 au fost deja finalizate lucrările, iar la 27 sunt în curs de finalizare.

„Pentru acest an școlar, în județul Caraș-Severin funcționează un număr de 123 de unități de învățământ cu personalitate juridică, 279 de unități de învățământ arondate, 9 unități conexe pentru activități extracurriculare (5 unități conexe cu personalitate juridică și 4 unități conexe arondate). În total, rețeaua școlară a județului Caraș-Severin, pentru anul școlar 2022-2023 însumează un număr de 410 unități de învățământ, dintre care 6 unităţi de învăţământ particular“, a precizat Carina Pristavu, inspectorul şcolar general al ISJ Caraş-Severin.

JCS-Nicoleta Moraru