Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Joi, 8 septembrie, demarează lucrările propriu-zise ale Congresului Naţional de Speologie – principalul eveniment al speologilor din România.

Evenimentul se desfășoară în apropierea celei mai mari suprafețe carstice compacte din România, sinclinalul Reșița – Moldova Nouă, unde sunt aproximativ 1.500 de peșteri și avene, cele mai lungi chei din țară, cascade și depozite de travertin, platouri carstice, lacuri naturale și numeroase obiective culturale ce atestă tradiția industriei miniere. Organizatorii evenimentului sunt Federația Română de Speologie, Asociația Speologică Exploratorii, Asociația Speologică Speocaraș, cu sprijinul Primăriei Oravița și alte organizații. Cel mai important eveniment al anului se va desfășura pe parcursul a 13 zile ce oferă o mare oportunitate pentru speologii din România și din regiune să aibă schimburi de experiență și transfer de metode specifice speologiei.

„În perioada pre – congres, atât speologii români cât şi cei peste 15 musafiri din alte ţări au putut face incursiuni în fenomenele carstice din zonă. Sperăm că şi această ediţie va fi una la fel de reuşită ca şi cele de dinainte“, ne-a declarat Bogdan Bădescu, preşedintele Asociaţiei Speologice Exploratorii şi al Federaţiei Române de Speologie.