CARAȘ-SEVERIN – 37 de milioane de lei vor trebui împărțiți în ședința de Consiliu Județean (CJ) din 30 ianuarie. Cum?
În ședința extraordinară de zilele trecute, președintele Romeo Dunca a propus alocarea după numărul de locuitori. Concret, a împărțit suma totală la populația județului și au rezultat 121 de lei pentru fiecare cărășean. Banii alocați primăriilor rezultă înmulțind această sumă cu numărul de locuitori ai fiecăreia. Criteriu pe care consilierul Ioan Crina (PSD) îl consideră greșit, susținând că acești bani, proveniți din impozitul pe venit și din TVA, au destinația de a echilibra bugetele locale. „Independența autorității locale înseamnă ca noi să repartizăm banii unde e nevoie, nu după numărul populației. De exemplu, o comună cu o sută de locuitori ar putea avea nevoie de drum, în timp ce un singur oraș poate avea un procent mare din populația totală. Nu putem repartiza procente din suma totală în funcție de procentul din populație!”, a afirmat Crina.
A doua propunere a președintelui CJ a fost împărțirea egală a sumei în funcție de conducerea politică a primăriilor din județ. Asta deoarece 55% din populația județului trăiește în localități cu conducere liberală, iar 45% în localități conduse de PSD sau alte partide. Adică cele două „familii” politice au câte 18,5 milioane de lei pe care să-i împartă „în familie”, în funcție de nevoi.
Împărțirea egală este punct de pornire în a repartiza banii spre susținerea unor proiecte.
Asta deoarece suma avută la dispoziție abia acoperă 10% din nevoile primăriilor. De aceea, oricât ar primi fiecare va fi prea puțin față de cât i-ar trebui. Dunca însă recomandă primăriilor ca, din puținul pe care-l vor primi, să aibă în vedere plățile pe care le au de făcut către operatorul de apă și canal. „În trei exerciții financiare anterioare am dat bani pentru ca primăriile să-și respecte obligațiile față de AquaCaraș, care lucrează foarte mult. O parte din primării și-au respectat obligațiile, altele n-au putut să facă asta. Pentru ședința viitoare vom pune un asterix fiecărei primării cu suma pe care o dăm de la județ pentru plata acestor obligații. Primarii vor face așa sau nu, neexistând vreo modalitate de a-i constrânge.”, a spus Dunca.
Recomandarea sa vine după ce AquaCaraș a somat unele primării să plătească lucrări deja executate. Pasul următor va fi să dea în judecată primăriile care vor continua să rămână restante. „Nu vreau să se ajungă acolo. De asta vă rog să înțelegeți motivul pentru care o parte din sumele pe care le vor primi primăriile vor fi date cu acest scop. Din păcate, banii nu ajung, pentru că sunt multe proiecte!”, a încheiat Dunca. Iar sacul mai e și… rupt în fund, adăugăm noi.
JCS-Ionel Ivașcu