Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În urma lobby-ului făcut de ministrul de Interne Marcel Vela, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a primit al treilea aparat pentru teste COVID-19! Aparatul nu este complet încă, fiindcă a sosit pe componente, însă în curând acesta va fi funcţional şi va putea efectua teste cu mai mare precizie!

„Este al treilea aparat PCR pe care-l primim, a specificat managerul interimar SJU Reşiţa, Waldemar Murgu. Primul, care este mai mic şi pe care-l avem de la Primărie, face şi alte analize, nu numai PCR, e şi pentru infecţii, Helicobacter şi pe care-l folosim şi în alte scopuri, nu doar pentru COVID-19. Mai avem aparatul de la Consiliul Judeţean, iar al treilea este cel obţinut cu sprijinul lui Marcel Vela, care a făcut lobby pentru noi. Acest aparat este mai complex, cu trei camere, care face aproximativ 96 de probe la două ore şi jumătate. Deocamdată au venit cam treisferturi din aparat, pentru că îl primim pe bucăţi, sunt nişte hote, nişte extractoare, sistemul electronic cu softul, deci n-a venit totul deodată. Mai trebuie să primim câteva lucruri de la Institutul de Energie Atomică de la Viena şi cred că în curând putem pune în funcţiune şi acest aparat“.

Murgu a spus că acest aparat real time-PCR face teste din exudat faringian şi nazal, dar cu aparatul de la Primărie se pot face teste şi din probe de sânge. Exactitatea rezultatelor din probele de sânge este însă sub PCR. Vestea bună este că cetăţenii care au nevoie de testul COVD-19 sau oricine va dori să-şi facă acest test va putea să-l facă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa contra cost.

Noul aparat de testare real time-PCR va creşte numărul testelor, pentru cele private managerul SJU Reşiţa intenţionând să mai aducă un medic specialist în biologie moleculară: „Când vom da drumul şi la cel de-al treilea aparat, după ce primim toate componentele, o să solicit modificarea organigramei pe laborator şi angajarea încă unui medic de biologie moleculară care să facă doar analizele private, adică pe bani. În acest moment nu pot să spun cât va costa dar, probabil, în jurul a 300 lei, cum e peste tot“, a spus Waldemar Murgu.

Aparatul este mai mult decât binevenit, mai ales acum, pe fondul noului val de îmbolnăviri. Din raportările zilnice ale Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin se vede clar că şi judeţul nostru se află pe o curbă ascendentă în graficul situaţiei COVID-19. Potrivit ultimelor informaţii comunicate, numărul total al persoanelor infectate de la începutul pandemiei în Caraş-Severin se ridică la 233, cifră publicată şi în raportarea naţională.

JCS-Alexandra Gorghiu