Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Azi, 3 iulie, se împlinesc 250 de ani de când au fost aprinse primele două cuptoare înalte ale Reșiței, „Josephus“ și „Franziskus“!

Atunci, în data de 3 iulie 1771, au intrat în funcțiune cele două furnale înalte, inaugurând era metalurgiei reșițene. Furnalele au fost sfinţite de către călugărul franciscan Mihail Gozdici, de la mânăstirea din Caraşova, ele primind numele de Franciscus şi Josephus. La solemnitate au luat parte şi renumiţii maiştri minieri Joseph Desiderius Redange, respectiv Franz Müller von Reichenstein, iar pe ambele furnale s-a montat câte o placă turnată cu următoarea inscripţie: Iussu Augustae Theresiae currante Millerio atque Redangio exsurexerat furnus iste (La ordinul augustei Theresia sub îngrijirea lui Muller şi Redange s-a ridicat acest furnal). Pe lângă cele două furnale, mai existau patru ateliere de forjă, precum şi 21 de clădiri auxiliare. Trebuie remarcat că Uzinele Reşiţa au început să producă în anul 1771, deci ele devansează din acest punct de vedere renumitele uzine Krupp, care datează doar din 1811, Vitkovice (Cehia, 1828), MAN (Germania, 1834) , Sulzer (Elveţia, 1834), Donawitz (Austria, 1836), Burmeister & Wain (Danemarca, 1843), Skoda (Cehia, 1859).

„250 de ani de industrie reșițeană este o performanță la care nu se putea ajunge fără multă muncă, pasiune și armonie socială, toate acestea devenind o stare de spirit caracteristică Reșiței și pe care suntem obligați să o transmitem generațiilor care ne urmează. Trăim un moment unic și trebuie să-l sărbătorim împreună, făcând din el un eveniment important pentru fiecare piept în care bate o inimă de reșițean“, sunt cuvintele cu care primarul Reşiţei, Nelu Popa, întâmpină aniversarea unui sfert de secol de industrie reşiţeană! În sfertul de mileniu care a trecut, atât Reșița cât și industria sa au suferit necontenite transformări. Ele au crescut împreună, s-au bucurat și au suferit împreună. „Reșița, acest spațiu multicultural, fost mecanic șef al industriei românești, încearcă acum să-și construiască o nouă identitate, dar își respectă istoria, o serbează, și pune la loc de cinste cultura, tradițiile și oamenii acestui loc care au performat aducând valoare adăugată Reșiței prin tot ceea ce au făcut“, mai spune primarul Reşiţei.

Anul acesta a fost marcat de o serie de evenimente dedicate celor 250 de ani de industrie reşiţeană: expoziţii, lansări de carte, Festivalul Etnica, dezbateri, conferinţe, cele mai multe organizate de Primăria Reşiţa şi Forumul Democrat al Germanilor din Caraş-Severin.
Ziua de azi va fi marcată cu muzică bună, acrobații cu foc și un grandios joc de artificii. În Centrul Civic al Reşiţei, între 20.30 şi 23.40 vă puteţi delecta cu filmul documentar „Reşiţa 250“, puteţi vedea spectacolul de acrobaţie cu flacără. Iubitorii de muzică se pot bucura de prezenţa formaţiei lui Tudor Chirilă, „Vama“, dar şi de muzica lui Cristi Iakab & The Road Band.

Ziua de 3 iulie 2021, în Reșița, oraș cu trecut, oraș de viitor, se va încheia cu un impresionant foc de artificii!

JCS-Nina Curiţa