Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Declarația aparține ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, care a venit în Caraș-Severin și Timiș pentru a vedea la fața locului dezastrul produs de inundații!

Șeful MAI a venit în Banat însoțit și de noul director al Apelor Române, Erwin Molnar, concluzia după vizita în cele două zone fiind una singură: la capitolul reabilitare și modernizare diguri, zona Banatului a fost vitregită și uitată în ultimii cinci ani!

„Toate digurile din România au fost reabilitate și reechilibrate conform unor directive UE la o cotă de siguranță. Zona Banatului a fost uitată din varii motive. Cert este că îmi doresc și eu, și colegii care administrează aici gospodărirea apelor, ca să clarificăm această situație la nivel regional, de Banat, pentru a găsi soluțiile tehnice și financiare de a elimina cauzele care produc dezastre ce pot avea consecințe dramatice. La Oțelu Roșu, la Ciuta, am reușit să salvăm vieți efectiv, nu putem risca pe viitor dintr-o dezorganizare a celor care au administrat în ultimii cinci ani acest sector al apelor. Dorința mea, ca ministru al Afacerilor Interne este ca să facem lucrurile bune și să aducem aceste județe, Caraș-Severin și Timiș, care, uitați, în fiecare an, primăvara și toamna au probleme, spre o stare de normalitate”, a declarat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a și dat ca exemplu două proiecte pe care le-a depus la Apele Române pe vremea când era primar al Caransebeșului, pentru a nu mai fi probleme cu pâraiele Zlăgnița și Potoc, care și acum au produs mari probleme în municipiu.

„Vreau să vă spun că am căutat în discuțiile cu cei de la Apele Române cauzele acestor inundații și vă dau un singur exemplu. Am fost primar al municipiului Caransebeș 12 ani și în 2015 am propus Apelor Române un proiect pentru a devia pârâul Zlagna, care se varsă în Timiș și traversează municipiul Caransebeș, în amonte în râul Sebeș, o lucrare mică, nu costisitoare, dar cu efect maxim. Nu s-a făcut de cinci ani nimic. Apele Române, Ministerul Mediului de la vremea respectivă, n-au găsit de cuviință să finanțeze această lucrare, care acum ar fi fost extrem de utilă. Dincolo de necazurile sau de cheltuielile indirecte pe care aceste inundații le fac în Caransebeș, o cheltuială mică făcută la timpul potrivit ar fi evitat aceste consecințe negative. La fel și cu pârâul Potoc în Caransebeș, trebuia făcut un mic polder în amonte de zona aeroportului, astfel încât orice acumulare de apă să fi putut fi gestionată eficient și în siguranță pentru cetățeni”, a mai spus Vela.

JCS-N.C.