Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Federația Română de Fotbal a realizat topul pe 2024 al celor mai tari academii de fotbal din țară, iar CSM Reșița se află abia pe locul 76, cu un punctaj de 38,32!

Farul (92,53 de puncte) lui Gică Hagi continuă să fie cea mai puternică școală de fotbal din România, în timp ce FCSB a ieșit din top 3. AFK Csikszereda Miercurea Ciuc este pe locul 2 cu 87,66, fiind urmată de Universitatea Cluj cu 86,48. FCSB este pe 4 cu 85,66. Top 10 academii este completat în această ordine de ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, ACS Sport Team, ACS Academia de Fotbal Viitorul Cluj, U Craiova 1948 Club Sportiv SA, CSA Steaua și FC CFR 1907 Cluj SA.

Chiar dacă este pe locul 76, academia din Valea Domanului a obținut mai multe puncte decât școlile de fotbal din Pitești, Târgu Jiu sau Drobeta-Turnu Severin. De asemeanea, CSȘ Caransebeș se află pe locul 95, cu un punctaj de 30,63, dintr-un total de 124 de cluburi.

„Proiectului clasificării academiilor de copii și juniori adună un total de 124 cluburi participante în competițiile de juniori FRF, cu 9 mai multe față de anul precedent! Podiumul este alcătuit de Farul Constanța, AFK Csikszereda și Universitatea Cluj. Conform deciziei de Comitet Executiv din 27 iunie 2021, a crescut punctajul pe clasificarea academiei pentru obținerea licenței de participare în Liga 1, de la 60 la 75 de puncte, în următoarele condiții: dacă nu se îndeplinește baremul de 60 de puncte, se păstrează refuzarea licenței. În cazul cluburilor care nu ating 75 de puncte, vor primi o amendă de 100.000 lei. Va fi creat un fond special, iar banii vor fi redistribuiți în mod egal cluburilor din Liga de Tineret și Liga Elitelor U17 care nu au fost amendate. Pentru a avea dreptul de participare în competiții, cluburile trebuie să acumuleze un punctaj de minim 20 de puncte, urmare a procesului de Clasificare a Academiilor. Procedura de evaluare acoperă 7 domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii. Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total. Iată cele 7 domenii și ponderea lor la total (100%), fiecare academie putând obține maximum 100 de puncte: STRATEGIE ȘI FILOZOFIE 10,5 %; ECHIPE ȘI JUCĂTORI 12,7%; STAFF TEHNIC 19,5%; STAFF SUPORT 7,1%; ANTRENAMENTE ȘI MECIURI 9,2%; INFRASTRUCTURĂ ȘI FACILITĂȚI 20,5%; REZULTATE 20,5%. Clasificarea introdusă în fotbalul juvenil românesc se bazează pe criterii clare, evaluate pe o scară de la 1 la 4, și va duce atât la dezvoltarea pepinierelor fotbalistice, conferindu-le acestora reputația necesară pentru noi surse de finanțare, cât și la lărgirea bazinului de selecție în cadrul comunităților, fixând premisele performanței pe termen lung.”, se arată pe site-ul Federației Române de Fotbal.

JCS-Ștefan Moraru

FOTO: Miruna Mihancea