POIANA MĂRULUI – Cei care aleg să vină aici se pot bucura, de asemenea, și de un aer foarte curat. Stațiunea Poiana Mărului are – spun administratorii paginii de Facebook „Banatul Montan” – „cel mai curat aer” din zonă, împreună cu Băile Herculane. În zonă există mai multe locații de camping, dar și de cazare. Sunt și destule obiective de vizitat!
În zonă există mai multe locații de camping, dar și de cazare. Sunt și destule obiective de vizitat. „Aşezată la capătul Lacului de acumulare Poiana Mărului (1984-1992), pe malurile râului Bistra Mărului, staţiunea climaterică Poiana Mărului este renumită pentru cel mai bun aer din Banatul Montan, alături de staţiunea balneoclimaterică Băile Herculane. Stațiunea este una dintre bijuteriile montane ale Banatului, așezată într-un amfiteatru natural sub formă de «potcoavă», de un pitoresc aparte şi un mediu natural de vis, cu încântătoare livezi de meri, fiind numită de localnici Mica Elveţie!”, precizează reprezentanții paginii Banatul Montan.
În primul rând, spun tot aceștia, pe traseul turistic montan care leagă Muntele Mic de Poiana Mărului, turiștii pot descoperi Pietrele lui Scorilo – un altar natural sub forma unui perete drept situat la o altitudine de 1617 metri –, vestigiul dacic unde se spune că este ascunsă comoara regelui dac Scorilo, tatăl lui Decebal.
Altfel, cei de la „Banatul Montan” recomandă mai multe atracții:
1. Lacul de acumulare de la Poiana Mărului, unde se poate face și baie;
2. O plimbare pe traseul „La Mesteceni” din localitate;
2. Cascada Șucu (6.6km) și Cascada Ropote (4km) pe Valea Șucului spre Șaua Jigoriei, traseu care se poate parcurge și cu bicicleta, și pe jos;
3. Mănăstirea de la Poiana Mărului;
4. Lacul Netiș, ce este la o înălțime de peste 1900 de metri, în Munții Țarcu: trebuie mers până la Șaua Iepii pe jos, dar traseul poate fi parcurs și cu bicicleta;
6. Drumeție pe Culmea Nedeii, „mai grea, dar foarte spectaculoasă”;
7. Drumeție spre Muntele Mic, pe la Pietrele lui Scorilo.
JCS-L.A.
FOTO: BANATUL MONTAN