Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cel puțin așa reiese din datele Institutului Naţional de Statistică, care arată că expresia „Turist acasă“ se pare că se potriveşte foarte bine la noi, iar numărul celor care vin să vadă locurile minunate din Caraş-Severin a crescut! 

Potrivit unui recent comunicat al Institutului Naţional de Statistică, în judeţul Caraş-Severin numărul turiştilor a crescut faţă de anul trecut. Se pare că şi pandemia a făcut să crească numărul turiştilor, atraşi de frumuseţile acestui judeţ. Astfel, potrivit datelor INS, circa 180.000 de turişti au ajuns să viziteze judeţul Caraş-Severin, cu 45.512 mai mulți faţă de perioada similară a anului 2019.

Spre exemplu, în perioada 1 ianuarie-31 iulie, la rubrica sosiri, totalul turiştilor care au venit în judeţ a fost de 63.244, din care români 62.152 şi străini 1.092. În ceea ce priveşte înnoptările, din totalul de 178.904, 172.971 au fost turişti români, iar turişti străini 5.933.

Cele mai căutate locuri din judeţ au fost Cascada Bigăr, Cheile Caraşului, Parcul Naţional Semenic, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Staţiunea Trei Ape, Lacul Gozna, Valea Cernei, cătunele Dobraia, Ineleţ şi Scărişoara. În topul celor mai vizitate obiective turistice se află desigur morile de apă de la Rudăria şi Semmeringul Bănăţean.

La sfârşitul anului trecut, în Caraş-Severin existau 244 de unităţi de cazare, împărţite pe hoteluri şi moteluri-36, cabane turistice-19, pensiuni turistice-70, pensiuni agroturistice-86, campinguri şi unităţi de cazare de tip căsuţă-6, hosteluri-11, popasuri turistice-6, tabere pentru elevi-2, vile turistice şi bungalouri-8. Anul acesta, cele mai multe cazări au fost făcute în hoteluri, urmate de pensiuni şi pensiuni agroturistice.

La nivel naţional, conform statisticii, în luna iulie, structurile de primire au înregistrat o scădere de 44,4% faţă de anul 2019, sosirile în primele şapte luni fiind cu 57,8% mai puține faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO: weSKI