Caraş-Severin, Romania

OȚELU ROȘU – Dacă în Valea Almăjului reabilitarea drumurilor a fost un atu pentru PSD la vot, nu același lucru îl putem spune despre Oțelu Roșu, un fief al social-democraților în ultimii ani. Și o surpriză neplăcută pentru PSD Caraș-Severin la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Primarul Luca Mălăiescu, în același timp președinte executiv al PSD Caraș-Severin, s-a convins pe propria-i piele că degeaba când mergi pe stradă te salută și-ți zâmbesc 8 din 10 oameni. Cu toate lucrările de refacere a străzilor și a altor lucrări edilitare din ultima perioadă, de data aceasta cei mai mulți dintre oțelari au votat cu Klaus Iohannis, rezultatul final din primul tur consfințind o diferență de peste nouă procente în favoarea liberalilor în orașul păstorit de Mălăiescu. Un vot care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru edil, mai ales că în câteva luni vin alegerile locale, iar primarul social-democrat a anunțat deja că va candida pentru un al treilea mandat consecutiv.

Pe de altă parte, cu doar câteva zile înainte de primul tur, șeful executiv al PSD Caraș-Severin lăsa de înțeles că rezultatele depind de „prestația și credibilitatea liderilor PSD de la București, candidatura Vioricăi Dăncilă fiind pe persoană fizică, este altceva decât la alegerile locale”.

De fapt, cam toată Valea Bistrei s-a colorat în galben la primul tur, cu două excepții, Rusca Montană și Marga, unde roșul PSD a triumfat. În schimb, în alte două localități fief social-democrat, la Obreja și Băuțar, s-a impus Iohannis, la fel ca și la Glimboca și Zăvoi, ultimele două comune conduse însă de liberali.

Nina Curiţa