Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Muzeul Banatului Montan și-a propus să fie și să țină, în această vară, capul de afiș al activităților educative!

Copiii cu vârste între 10 și 15 ani vor putea participa, în 22 și 23 iunie, alături de părinți, la ateliere de restaurare hârtie și de prezentare a echipamentelor de proiecție a filmelor, organizate la Muzeul Banatului Montan și la Muzeul Cineastului Amator. Înscrierile se pot face, în limita locurilor disponibile, telefonic, la 0355-401219 sau la [email protected].

„În cadrul primului atelier, realizat în colaborare cu formatori de la Muzeul Național al Literaturii Române din București, vor avea loc demonstrații despre ce înseamnă hârtia, cât de repede se degradează, cum poate ea fi restaurată, pentru ca în cadrul celui de-al doilea, participanții să poată face cunoștință cu aparatura de proiecție a filmelor. În cadrul unui al treilea atelier, de grafică, susținut în 28-29 iunie de unul dintre cei mai buni graficieni tineri români, Sorina Vasilescu, copiii vor putea învăța să-și realizeze propriul afiș pentru filmul sau cartea preferată.“, a explicat managerul MBM, Livia Magina.

Cele trei ateliere sunt parte a proiectului „Cu afișul la vedere“, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, prin care MBM și-a propus să aducă în fața publicului, punând astfel în valoare, impresionanta colecție de afișe de teatru și film pe care o deține. Dintre afișe, copiii participanți își vor putea alege unul, a cărui copie scanată, tipărită și înrămată o vor primi la finalul atelierului, ca de altfel și afișele pe care le vor crea ei. Finalitatea proiectului mai cuprinde și o expoziție cu această selecție de afișe, realizată de copii.

„În ceea ce privește afișele de film, ele anunțau spectacole de film cu pelicule produse în Europa, în special în Est, începând cu anii ‘50 până în 1989. Ne dorim ca aceste afișe, cu hârtia pe care puteau fi tipărite și cu grafica lor, să revină astfel în atenția publicului contemporan, mai cu seamă că până acum au fost expuse o singură dată și atunci într-un foarte mic număr.“, a adăugat managerul MBM, Livia Magina.

Proiectul de față face parte dintr-o serie mai largă, intitulată generic „Colecții la vedere“.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu