Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sub această deviză, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Ştefan Naciu“ Caraş-Severin a organizat o întâlnire cu membrii filialei în contextul aniversării unui veac de la înfiinţarea UZPR. Evenimentul s-a adăugat altor asemenea manifestări din seria „Convorbiri jurnalistice“, care marchează acest an aniversar, fiind găzduit de Librăria Semn de Carte.

Întors acasă, la Reşiţa, preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin, s-a aflat, în mijlocul jurnaliştilor cărăşeni, cu acest prilej vorbind despre conştientizarea rolului pe care-l joacă jurnalistul profesionist în societate şi contribuţia sa la scrierea istoriei. „Am început să facem acest eveniment, «Convorbiri jurnalistice», în toată ţara, intensiv, pentru a ieşi în public, să afle lumea că breasla are oameni extraordinar de valoroşi. A avut dintotdeauna, din toate vremurile, nu doar din urmă cu 100 de ani, iar prin acest proiect trebuie să-i evidenţiem“. Pentru a cinsti activitatea breslei a fost creat şi un imn, care a fost ascultat de întreaga asistenţă.

Preşedintele filialei reşiţene, Oana Maria Glăvan Cenan, a subliniat că cei 100 de ani de la înfiinţarea uniunii s-au împlinit în 11 ianuarie 2019, evenimentul fiind marcat la Bucureşti şi a prezentat situaţia filialei după 15 ani: „De-a lungul anilor, ca filială am realizat mai multe proiecte, unele având cofinanţare europeană, de asemenea ne-am bucurat şi de sprijinul multor sponsori, inclusiv al Consiliului Judeţean. Am organizat tabere de jurnalism pe teme de comunicare, astfel luând naştere tabăra de jurnalism „Ştefan Naciu“. În ultimii ani, cele mai multe dintre activităţile organizaţiei s-au axat pe activităţi sociale pentru bătrânii care sunt ai nimănui, pentru copiii care sunt ai nimănui, pentru persoanele cu dizabilităţi,  toate fiind realizate cu ajutorul sponsorilor. Ne achităm datoriile faţă de organizaţia-mamă, avem cotizaţiile plătite, inclusiv pentru sediul din IPJ, deci nu ne plângem, dar ar putea fi şi mai bine. Avem membri din Caraş, dar şi din Timiş şi Hunedoara, mai sunt câţiva şi din Banatul Sârbesc. Vom relua seria de proiecte europene, întrucât se deschid multe apeluri în această perioadă“.

În cadrul manifestării, scriitorul şi editorul Gheorghe Jurma a prezentat „Panorama jurnalisticii cărăşene“, care se află în lucru şi a făcut un scurt istoric al personalităţilor bănăţene care s-au afirmat de-a lungul anilor în publicaţiile cărăşene, precum şi cele care şi-au construit în interval cariere de rezonanţă naţională. Doru Dinu Glăvan a înmânat, de asemenea, câteva diplome de excelenţă „Vasile Goldiş“ unor personalităţi care n-au precupeţit nici un efort în a-şi pune la bătaie condeiul, vocea, imaginea, talentul şi inteligenţa, în slujba adevărului, a informaţiei corecte, care dincolo şi mai presus de vremuri şi evenimente, au consemnat istoria clipei. Au fost acordate asemenea diplome din partea UZPR scriitorului, jurnalistului şi editorului Gheorghe Jurma, pentru activitatea profesională dedicată celui mai important eveniment omagial al istoriei noastre, Centenarul Marii Uniri, scriitorului şi publicistului Erwin Iosef Ţigla, colectivului de realizatori ai Studioului Radio România Timişoara – diploma fiindu-i înmânată managerului Mihai Anghel, scriitorului şi publicistului Nicolae Danciu Petniceanu, prof. Ioan Vlad din Hunedoara, membru al filialei reşiţene, tot pentru slujirea cu credinţă a profesiei şi pentru promovarea spiritului naţional şi a identităţii româneşti şi gazdei manifestării, Camelia Duca, directorul Librăriei Semn de Carte, care prin Societatea METARSIS a reuşit să organizeze o serie de evenimente şi manifestări culturale de anvergură internaţională, cum este Festivalul „Sabin Păutza“.

Adaugă comentariu