Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Lucrările la instalaţia de umectare a plajei iazului de decantare Boşneag, aparţinând exploataţiei miniere Moldomin, au fost recepționate la începutul săptămânii, în prezența prefectului Matei Lupu. Investiţia, derulată prin Ministerul Economiei, a constat în construcţia unei staţii de pompare, realizarea unui sistem de conducte pe o suprafaţă de 120 ha şi montarea unui sistem de aspersoare (tip aripi de ploaie) pentru umectarea iazului.

Lucrările au fost realizate de o firmă reşiţeană, după ce Uniunea Europeană a atras atenţia României în repetate rânduri asupra poluării în zonă, din cauza particulelor de praf steril provenit de la iazul de decantare Boşneag după închiderea minei. Prin această staţie de pompare, particulele fine de praf provenite de la deşeurile miniere nu mai sunt antrenate de vânt şi răspândite în aer. Astfel, oamenii din zonă sunt, cel puţin din punctul de vedere al acestui gen de poluare, la adăpost, sănătatea nemaifiindu-le periclitată graţie acestei soluţii tehnice, după cum a informat Instituţia Prefectului.

Deşi termenul limită a fost, iniţial, prevăzut pentru iulie 2018 şi pentru că lucrările au început abia în iunie anul trecut, din cauza licitaţiilor anevoioase, acestea au durat, totuşi, mai mult decât a estimat constructorul LCC Compania Cărbunelui din Reşiţa, căruia i-a fost atribuit proiectul şi care spera să termine execuţia lucrărilor în două, trei luni. E bine şi mai târziu, fiindcă situaţia trena de mai bine de zece ani.

Alexandra Gorghiu