Caraş-Severin, Romania

PREVECIORI – Gheorghe Dăbuceanu este omul faţă de care orice „survivor“ celebru din emisiunile televizate pare un copil mic plecat în tabără şcolară.

După cum spuneam astă vară, edilii comunei Băuţar au depus un proiect prin care se viza instalarea unor panouri fotovoltaice în gospodăria lui Gheorghe Dăbuceanu, singurul locuitor al satului Preveciori. Sperau ca până la sosirea iernii acest proiect să fie terminat. A trecut vara, a trecut şi toamna… dar răspunsul la proiect nu a venit. Nea Gheorghe va trebui să se descurce tot ca şi până acum. Momentan, are un singur panou fotovoltaic de mici dimensiuni oferit de preotul din comună, panou care îi asigură curentul necesar pentru aprinderea unui singur bec.

Autorităţile locale spun că au făcut tot ce ţine de competenţa lor, dar că numărul mare de proiecte depuse a întârziat răspunsul de la Bucureşti. În fond ce înseamnă un singur om pentru unii care analizează dosare într-un birou? Au alte lucruri mai importante şi mai viabile din punct de vedere economic de analizat şi aprobat. Viaţa unui om e cantitate neglijabilă. În fond cine-l pune să stea în creierii sălbăticiei? Să vină şi el la oraş ca tot omul, să se „bucure“ de viaţa modernă. Ar putea avea curent, apă caldă, internet şi acces la emisiuni tv deocheate. Prea e spirit liber şi prea sfidează cutumele sociale. Probabil aşa văd domnii de prin unele birouri această speţă.

Deşi pare înfiorător să trăieşti ca un pustnic, în mijlocul vitregiilor naturii la o altitudine de 1000 de metri, cu nămeţii la propriu cât casa atunci când ninge, iată că acest om o face. Şi nu de ieri de azi, ci de mult timp. E obişnuit cu asta şi faptul că autorităţile nu-l ajută cu „luxul“ de a avea curent nu cred că-l uimeşte. E un exemplu de om care nu se plânge şi nu cere ajutor. Îşi vede liniştit de viaţă, alături de animalele lui şi de lupii al căror urlet ţine locul colindelor de sărbători.

JCS-Flavius Militaru