Caraş-Severin, Romania
REȘIȚA – Odată cu alegerile parlamentare de acum câteva zile, naţia asta oropsită a descoperit ce-şi doreşte tot săracul, adică… AUR. Atenţie însă! Să nu fie cumva aurul proştilor!
Vă mai amintiţi vânzoleala de dinaintea alegerilor locale? Cine s-ar fi gândit că la puţin peste două luni de când primarii alergau de colo-colo prin uliţele prăfuite ale satelor, se va aşterne o mormântală linişte în prag de generale? Dacă disecăm mai bine problema, rezultatul e logic. Primarii s-au văzut cu sacii în căruţă, iar mai marii partidelor i-au crezut pe cuvânt că-şi vor da acelaşi interes pentru a-i pune şi pe ei pe un scaun călduţ de parlamentar. Socoata de la sediu a rămas însă la sediu şi nu s-a regăsit în târg. Pentru că prin liniştea de cimitir de prin localităţile ţării și județului abia-abia s-a adunat o treime din numărul total de alegători.

PSD şi PNL atâta şi-au flexat muşchii la locale de au ajuns piele şi os la generale. USR s-a dus acolo unde toată lumea credea că se va duce, adică pe post de apendice (toată lumea zice că-i inutil, dar uite că fără el nu se poate) al PNL. UDMR… etern şi de neclintit. Praful de pe toba politicii româneşti l-au împărţit doi vechi tovarăşi, Băsescu şi Ponta, cu ale lor PMP şi Pro România. Vă mai amintiţi cum se contrau ei doi? Unul de la Cotroceni şi celălalt din Palatul Victoria? Nici politica nu iartă şi asta s-a demonstrat şi în cazul lor!

Şi din tot zbuciumul acesta care arată încă o dată că politica asta nu e vreo meserie şi că te vinde oricând, la suprafaţă a ieşit… AUR. În mod normal ne-am bucura, cine nu se bucură când dă de AUR? Eu mă bucur şi pentru căutătorii din reportajele Discovery şi History. Dar aţi auzit de pirită (vulgo, aurul proştilor)? Surpriza surprizelor pentru greii din PSD şi PNL. Însă nu pot să nu mă întreb de unde or fi răsărit ăştia când viaţa e atât de scurtă?

Păi să vă spun eu de unde, stimabililor? Din incapacitatea dovedită de clasa politică a ultimilor 30 de ani, de acolo au răsărit. Din scârba pe care cetăţeanul de rând o are când aude de politică şi de politicieni. Din neregulile de peste tot, din promisiunile neonorate, din lehamitea lucrurilor fuşărite în orice domeniu, din lipsa tot mai cruntă de educaţie a multora dintre cetăţenii acestei ţări. Nu vă mai amăgiţi singuri că aţi câştigat alegerile! Se pare că nu mai reprezentaţi pe nimeni! Aţi reuşit să faceţi două treimi din populaţie să nu le mai pese de ţara lor, iar o parte dintre cei care au votat la parlamentare nici nu au ştiut pentru ce au votat. Acesta e câştigul vostru!

Cât despre noi şi AUR-ul descoperit… rămâne să vedem dacă măcar poate aduce un plus de conştientizare în rândul politicienilor de meserie sau se va dovedi a fi doar… aurul proştilor. Până la urmă, concluzia e simplă: pleacă ai voştri, vin ai voştri, noi rămânem tot așa… Doar că, odată la 4 ani, decidem: prin prezență sau prin absență!
JCS-Nina Curița