Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Șeful social-democraților cărășeni crede că proiectul privind bugetul este lovit de mai multe vicii de procedură!

Reprezentantul PSD remarcă faptul că ultima ședință a Consiliului Județean Caraș-Severin, desfășurată în data de 8 februarie 2024, a fost marcată de multiple vicii de procedură ca urmare a neîndeplinirii corecte a atribuțiilor președintelui CJ, Romeo Dunca, prevăzute în Codul Administrativ. Mai precis, „a omis supunerea la vot a unor hotărâri conform articolului 123 alineatul 4 din Codul Administrativ: 4) Președintele de ședință exercită următoarele atribuții principale: a) conduce ședințele consiliului local; b) supune votului consilierilor locali proiectele de hotărâri și anunță rezultatul votării, cu precizarea voturilor pentru, a voturilor împotrivă și a abținerilor numărate și evidențiate de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale în procesul-verbal al ședințe. Cea mai gravă situație este absența unui vot pentru 2. Proiectul de hotărâre privind utilizarea sumei de 71.028,28 mii lei din excedentul bugetului local al Județului Caraș-Severin rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2023, în valoare de 95.002,18, mii lei, în anul 2024. În absența aprobării excedentului și a folosirii acestuia în 2024, bugetul aferent anului acesta nu este votat legal și, deci, este nul de drept. Mai mult, în felul acesta, se depășește termenul de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Bugetului de stat în care trebuie adoptat bugetul județului. Sancțiunea este blocarea tuturor sumelor mai puțin a veniturilor proprii. Deci UAT-urile vor putea funcționa strict cu veniturile proprii.“, a declarat președintele Partidului Social Democrat Caraș-Severin, deputatul Silviu Hurduzeu.

PSD îi solicită lui Romeo Dunca să convoace o ședință ordinară în care să îndrepte toate neregulile comise la ședința din 8 februarie 2024. Inclusiv în ceea ce privește repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit, prevăzută la art.6 alin.(7) din Legea bugetului de stat pe anul 2024. De altfel, se impune o analiză atentă asupra unei posibile tentative de sabotaj pentru blocarea intenționată a fondurilor către primăriile din județ, a concluzionat Silviu Hurduzeu.

JCS-T.K.