Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Peste 1.200 de hectare de pășune au fost trecute din domeniul public în cel privat al municipiului Caransebeș.

Decizia a fost luată zilele trecute de consilierii locali care încearcă în acest mod să protejeze avuția Caransebeșului. Asta după ce în trecut au existat cazuri, precum cel apărut la construirea centurii ocolitoare, când Guvernul a luat terenul municipiului fără să se mai consulte în prealabil cu administrația locală. Mai mult, în penuria actuală de suprafețe de teren, nu este exclus ca rezerva funciară din Caransebeș să devină tentantă pentru factorii de decizie de la nivel central.

„Există posibilitatea ca proprietari de terenuri din România, din județe unde nu mai există rezervă funciară, să fie împropietăriți în alte zone, în Caraș-Severin sau chiar în Caransebeș. Având această rezervă de terenuri, este bine, indiferent cine va fi primar sau consilier local, să fie protejate și orice mișcare de proprietate decisă de Guvern sau de alte instituții abilitate să nu fie făcută fără să știm, așa cum am pățit-o la centură”, a precizat primarul Marcel Vela.

Un alt subiect de pe ordinea de zi a vizat donația făcută de Episcopie municipiului prin care Biblioteca „Mihail Halici” intră în patrimoniul Caransebeșului. Imobilul monument istoric, situat în zona ultracentrală, are o suprafață de aproape 250 de metri pătrați, iar în ultimul an a constituit subiectul mai multor dispute între municipalitate și Episcopie. Donația a fost aprobată cu unanimitate de aleșii locali.

Lidia Almăjanu