Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mariajul cu năbădăi dintre cele două firme s-a încheiat. După notificări surpriză, o tentativă eşuată de conciliere, pretenţii financiare considerate nefondate şi lucrări neterminate, SC Aquacaraş SA caută un nou constructor pentru lucrările de apă şi canalizare din oraşele judeţului.

Este deja notorie relaţia cu scântei dintre Aquacaraş şi SC Hidroconstrucţia SA. La finele lui 2019, Hidroconstrucţia a trimis o notificare spre Aquacaraş, prin care rezilia unilateral contractul între cele două părţi. Cu alte cuvinte, şi-a luat jucăriile şi a pleacat acasă. De vină ar fi nişte sume cerute de constructor, considerate neeligibile de către Aquacaraş. Acest final de drum vine după ce Hidroconstrucţia a efectuat multe lucrări în ultimii ani în oraşele judeţului, unele e drept că în ritm de melc.

Ca să vă faceţi o idee, contractul pentru lucrările la reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rețelelor de distribuție și rețelelor de canalizare din Reșița a fost încheiat pe 7 aprilie 2014, cu un termen de execuţie de 20 de luni. Au trecut peste 5 ani de atunci şi lucrarea este executată în proporţie de 55%. Orice comentariu este de prisos. Dar, chiar şi în acest ritm, le-au efectuat. Sunt oraşe în judeţ, cum este Anina, de exemplu, în care au fost firme peste firme, au spart oraşul, au intrat în faliment şi duşi au fost.

Există riscul să se aplice procedura infringementului din partea Comisiei Europene? Şeful Aquacaraş susţine că nici nu poate fi vorba de aşa ceva. Cică lăsam doar iazul de la Tăuşani sub „aura“ acestei proceduri, nu mai urcăm judeţul pe podiumul infringementului şi cu AquaCaraş.

„Eu nu vreau să-mi asum greşelile făcute de cei care au fost aici înaintea mea. Nu suntem în pericol să ne confruntăm cu procedura de infringement din partea Comisiei Europene, suntem pregătiţi să facem reatribuirea contractului foarte repede. Până la 1 februarie documentaţia pentru reatribuire va fi gata şi contractul va fi scos la licitaţie pe SICAP. Noi avem bani, nu suntem datori la nimeni, dar vrem să plătim firmele care într-adevăr muncesc. Sper ca de data asta să avem noroc şi să găsim un constructor serios. Aquacaraş nu mai plăteşte ne-munca“, ne-a declarat Gheorghe Filipescu, directorul SC Aquacaraş SA.

JCS-Flavius Militaru