Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Județul Caraș-Severin ar putea avea un drum expres peste 16 ani. Cel puțin așa prevede ultima variantă a Master Planului General de Transport, trimis spre aprobare la Guvern.

Mai precis, proiectul drumului expres Drobeta Turnu Severin – Lugoj, care va trece și prin Caraș-Severin, are o lungime de 142 de kilometri și o valoare estimată de peste 1,3 miliarde euro. Potrivit oficialilor de la Transporturi, lucrările ar trebui să înceapă în 2025 și să se finalizeze în 2032. Acesta este cam singurul drum inclus în MPGT care are legătură cu județul Caraș-Severin.

Nu stăm mai bine nici la infrastructura feroviară, proiectele cu impact direct asupra județului nostru fiind prevăzute să înceapă doar la jumătatea deceniului următor. Este vorba de modernizarea celor 98 de kilometri ai căii ferate Caransebeș-Timișoara, pentru care specialiștii au estimat o valoare de 267,5 milioane de euro, cu perioadă de realizare 2025-2029 și alți 226 de kilometri pe tronsonul Craiova-Caransebeș, 919,7 milioane euro și perioadă de realizare 2026-2030. O veste bună, totuși, vine pentru o cale ferată acum dezafectată, dar pe care oficialii Ministerului Transporturilor o văd cu mare potențial turistic: Caransebeș-Subcetate. Pentru revitalizarea acestei rarități tehnice feroviare, datorită sistemului cu cremalieră, valoarea estimată în Master Planul General de Transport este de 151,2 milioane de euro pentru reabilitarea celor 77 de kilometri, lucrările fiind prevăzute să înceapă chiar de anul viitor și să se finalizeze în 2018.

Și la capitolul porturi, județul Caraș-Severin este cuprins, prin modernizarea porturilor Moldova Veche – 4,09 milioane euro cu perioadă de implementare 2021-2024 – și Baziaș, 7,14 milioane euro, tot între 2021-2024. În ce privește sectorul aerian, master planul nu cuprinde și modernizarea aeroportului din Caransebeș, aflat într-o situație juridică destul de complicată. Trebuie precizat că Master Planul General de Transport reprezintă un document esențial pentru ca Ministerul Transporturilor să poată atrage fonduri europene în perioada următoare.