Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă încă nu ne-am pus la punct cu un deponeu cum vrea Europa, şefii de la Mediu se pierd în detalii. Discuţiile despre infringement s-au mutat de la etajul 1 al administraţiei judeţene la parterul Primăriei Reşiţa, unde, în loc să se găsească un remediu pentru buba deşeurilor, s-au găsit tot felul de teorii ale chibritului, ridicate însă nu de oricine, ci chiar de către reprezentanţii autorităţilor de Mediu.

Întrunirea, care ar fi trebuit să fie una simplă, ce să tranşeze rapid problema, a eşuat din start, pentru că au lipsit reprezentanţii ADI Intercom Deşeuri, adică cei care ar fi trebuit să răspundă la câteva întrebări puse de municipalitate.

Ce se întâmplă cu deponeul de la Lupac? Pentru că, potrivit primarului Reşiţei, Mihai Stepanescu, chiar dacă lucrurile se vor pune pe roate, s-ar putea să mai fie vorba de încă doi ani, în care problemele urbei vor fi aceleaşi la capitolul gunoi, spre disperarea autorităţilor, intrate în vizorul Comisiei Europene.

Prezente în sală, cele două şefe ale Mediului cărăşean, Carmen Sorescu şi Corina Pascotă, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului respectiv Garda de Mediu, au întors discuţiile de la adevărata problemă spre suprafeţele de teren, care înainte de Revoluţie erau într-un fel, apoi au ajuns altfel, pentru ca în ograda ADI administrarea să fie transmisă pe bucăţi, şi ulterior retransmisă către Ecosal.

Apoi doamnele de la mediu au dat vina pe primărie, ca principal responsabil de situaţia deponeului, deşi administrarea acestuia a fost transmisă de vreo doi ani către alţi factori. Chiar şi aşa, într-o adresă oficială, Carmen Sorescu (APM) a recunoscut că „obligaţiile de mediu revin noului deţinător legal – ADI Intercom Deşeuri“, pe când Corina Pascotă, de la Gardă, a aplicat şi o amendă celor pe care i-a considerat responsabili. Dar nu Primăriei Reşiţa, ci societăţii Ecosal (care gestionează problema deşeurilor), care, spune domnia sa, a şi achitat-o. Ghiciţi din banii cui?

Antoniu Mocanu