Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Transport public mai modern și mai accesibil, mai multe parcări, o „calmare” a traficului rutier, încurajarea masivă a mersului cu bicicleta și cu alte mijloace ecologice de transport sunt principalele obiective ale Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pe care municipalitatea din Caransebeș îl elaborează.

O primă consultare publică în acest sens a avut loc marți, la sediul Primăriei, unde reprezentanții firmei care realizează PMUD-ul au prezentat obiectivele planului, rezultatele așteptate și o primă serie de analize asupra situației existente în Caransebeș. „Am constatat o nevoie pentru mijloace de transport alternativ cum ar fi bicicleta, e nevoie de piste de biciclete, e nevoie de reabilitarea trotuarelor, iar locuitorii ne-au semnalat și problema unor străzi degradate. La transportul public se cere o modernizare, acum există un transport destul de bine pus la punct, însă se pot introduce sisteme de informare a călătorilor, sisteme electronice de emitere bilete, sisteme de monitorizare a flotei de autobuze, inclusiv achiziția de autobuze noi, poate de dimensiuni mai mici. Urmează analize asupra traficului care intră în oraș, apoi o a doua consultare publică cu un plan de măsuri”, a precizat Bogdan Ciubotaru, de la firma de consultanță care elaborează PMUD-ul.

La rândul său, primarul Felix Borcean spune că municipalitatea are în plan diverse proiecte, iar Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este unul obligatoriu. „Ideea acestui plan de mobilitate a pornit în momentul în care ne-am dorit să accesăm o linie de finanțare europeană pentru amenajarea pistelor de biciclete, îmbunătățirea transportului public prin autobuze și microbuze electrice sau hibrid, achiziționare electronică de bilete, parcări, stații de alimentare pentru vehicule electrice. Din ce am observat, există o dorință în rândul caransebeșenilor de a avea condiții pentru a circula cu bicicleta sau pe jos”, a explicat edilul.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă costă municipalitatea aproape 70 de mii de lei, iar documentul urmează să fie finalizat în două luni de zile.