Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Fumătorii din Caransebeș își vor putea satisface viciul în spațiile speciale pe care comercianții au ocazia să le amplaseze în fața locațiilor pe care le dețin.

Municipalitatea a luat exemplul marilor orașe și a emis o hotărâre prin care li se permite proprietarilor de magazine, restaurante, cafenele sau alte locații de acest gen să închirieze un spațiu în fața locației pentru a amenaja un loc pentru fumători. Condiția impusă de administrația locală este ca locurile respective să fie doar pentru fumat și nu pentru a se servi băuturi, cafele, răcoritoare sau produse de alimentație publică.

„Primăria vine în întâmpinarea patronilor cu o propunere de a amplasa spații speciale de fumat în fața locațiilor respective. Primăria oferă spații care să nu depășească mai mult de o treime din trotuar, pentru a fi amplasate mese înalte sau scrumiere, mese care vor avea o destinație clară și explicită, doar fumat, fără a fi servite produse alimentare, alcoolice sau nealcoolice. O astfel de măsură este implementată și în orașe mult mai mari din Europa sau la București. Cred că și la Caransebeș putem astfel atinge trei interese importante, cele ale întreprinzătorilor, cele ale fumătorilor și, nu în ultimul rând, ale Primăriei, care poate încasa pe chiria spațiilor respective un venit suplimentar la bugetul local”, a precizat primarul Marcel Vela. Rămâne de văzut acum ce vor alege patronii din Caransebeș, o chirie modică plătită pentru un spațiu în fața locației sau clienți mai puțini și, implicit, venituri pe măsură.